Farmade minkar som släpps ut i det fria och som bär på coronavirus riskerar att föra smittan vidare till utter och andra vilda mårddjur.
Foto: Lars-Henrik Andersson, Marie Gadolin och Kenneth Johansson.

Utter riskerar smittas av coronaviruset

Premium

En miljon minkar slaktas i Danmark på grund av coronapandemin. Några smittade farmer har inte förekommit i Sverige. Om det går illa kan viruset spridas till vilda mårddjur, till exempel utter.

Tidigare har minkfarmer i Holland tvingats ta bort alla sina djur på grund av spridning av coronaviruset. I går rapporterades att samma åtgärder nu genomförs i Danmark. Även där rör det sig om en miljon minkar, som ska dödas genom att gasas med koldioxid innan de destrueras. För säkerhets skull avlivas alla minkar inom åtta kilometers radie från farmer där smittade djur påträffats.

 

Från människa till mink

Jonas Malmsten.

Enligt Jonas Malmsten, som är Svensk Jakts expert på viltsjukdomar och övriga veterinära frågor, finns det en risk för att coronaviruset sprids även till vilda mårddjur.

– Det är inte alls omöjligt. Mårddjur och människor har liknande receptorer i lungorna och båda har en stark benägenhet att infekteras med coronavirus. Det var det man såg i Holland i våras, och det verkar som att minkarbetare smittade minkarna, men också att minkarna förde smittan tillbaka till människor, säger Jonas Malmsten.

Det är ännu inte helt fastslaget att smittan spreds från människa till mink och tillbaka igen, men tidigare försök som gjorts på iller har visat att smittvägarna kan uppträda på det sättet.

– Då pratar jag om coronavirus generellt, och inte speciellt det virus som orsakar pandemin. Men det är sannolikt att det beter sig på samma sätt.

 

Utter kan smittas

Jonas Malmsten utesluter inte att viruset kan spridas till de vilda mårddjuren. Om djurrättsterrorister släpper ut minkar från en farm där smittan finns är det sannolikt att djur kommer i kontakt med vilda artfränder.

– Att utter och mink som lever i samma biotoper skulle träffa på varandra är mer troligt än otroligt. På så sätt skulle viruset kunna leta sig in i utterstammen. Något som vore mycket olyckligt, inte minst för att vi på senare år haft en glädjande positiv utveckling för uttern, säger Jonas Malmsten.

 

Hög säkerhet

Coronavirus har, i varje fall inte ännu och vad känt är, infekterat farmade minkar i Sverige.

– Minkfarmarna är angelägna om att hålla smittan borta, och har hög säkerhet på sina anläggningar. Men som vi vet är det inte alltid upp till dem. En aktion från djurrättsrörelsen där farmade minkar släpps ut är aldrig bra. I det här läget kan det få ännu värre konsekvenser, säger Jonas Malmsten.

Vilka mårddjur skulle då kunna smittas av coronaviruset som nu härjar i världen? Ja, samtliga riskerar att infekteras. Järv, grävling, utter, mink, iller, hermeliner och vesslor.

– Beroende på miljö och var smittade djur uppträder, löper alla den risken, säger Jonas Malmsten.

 

Ingen påverkan

Skinnhandlare Anders Tengbom. Foto: Jan Henricson

Anders Tengbom.

När länder med omfattande minkuppfödning tvingas slakta ut sina farmer kan man tro att det får återverkningar på skinnpriserna, och i förlängningen även på vad som betalas för viltskinn. En teori som den ledande skinnhandlaren i Sverige, Anders Tengbom, inte håller med om.

– Det finns en stor överproduktion på farmade skinn i världen, och många farmer tvingas slå igen på grund av de låga priserna. De kan stiga igen, men det beror i så fall inte på coronaviruset utan på skinnmarknadens egen sanering. Att pandemin får priserna på svenska viltskinn att stiga tror jag inte alls, säger Anders Tengbom.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev