Flera får lodödade i Jönköpings län

I helgen har lodjur dödat minst fyra får i en hage nordväst om Burseryd i Gislaveds kommun. Ett får har påträffats skadat och fem djur i besättningen saknas.

Enligt rovdjursansvarig Linda Andersson på länsstyrelsen i Jönköpings län är det helt klarlagt att det är lodjur och inte varg som rivit fåren.

 Vanligtvis när det handlar om lodjur rör det sig om ett eller två dödade djur. Det är ovanligt att så pass många får dödas, vi har inte varit med om det tidigare i vårt län. Men det har inträffat på andra håll i södra Sverige, säger Linda Andersson.

Fåren har dödats och skadats vid minst två tillfällen under helgen. Länsstyrelsen väljer emellertid att se det som en händelse.

Skadorna är besiktigade och vi har gjort vårt bästa för att hjälpa djurägaren. Eftersom det är tjäle är det svårt att sätta upp elstängsel, så det krävs ökad tillsyn för att förebygga ytterligare skador.

Finns det, med tanke på att så många får dödats, något som tyder på att det varit mer än ett lodjur?

 Nej, vi har inte sett något som tyder på det, även om det inte kan uteslutas, säger Linda Andersson som inte känner till om någon ansökan om skyddsjakt har diskuterats med anledning av lodjursattacken.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev