Antalet björnar ökar i Västerbotten. Spillningsinventeringen visar på att förökningstakten varit högre än beräknat, konstaterar länsstyrelsen. Foto: Lars Svensson / Mostphotos

Ökande björnstam i Västerbotten – förökningstakten högre än beräknat

Premium

Antalet björnar ökar i Västerbotten. Därför tog länsstyrelsen i går beslut om licensjakt på 25 björnar. Länsstyrelsen konstaterar att förökningstakten har varit högre än beräknat.

Naturhistoriska riksmuseet har gjort dna-analyser av de inkomna björnspillningsproverna. I 88 procent av totalt 1.231 inkomna spillningsprover hittades DNA av björn. Totalt 359 olika björnindivider identifierades vid analyserna, uppger länsstyrelsen i Västerbotten.
Vid den förra spillningsinsamlingen, som gjordes 2014, identifierades 271 olika individer och den totala björnstammen beräknades då bestå av cirka 360 djur.

 

Över 400 björnar

Ingen slutgiltig beräkning av björnstammens totala storlek har gjorts ännu men utifrån beräkningarna som har genomförts vid tidigare spillningsinventeringar kan länsstyrelsen redan nu få en uppfattning om hur stort det totala antalet björnar skulle kunna vara.
– Utifrån analysresultaten är det sannolikt att vi hösten 2019 hade en bra bit över 400 björnar i länet. Mer exakt hur många björnar det var kommer de pågående beräkningarna snart att visa, säger Michael Schneider, rovdjursansvarig på Länsstyrelsen.
Han fortsätter:
– Under senare tid har det kommit in en del rapporter om att björnstammen har ökat på olika håll i länet, och nu har vi fått svart på vitt var och i vilken omfattning det har skett.

 

Tätast i Bjurholm

Bjurholm har numera Västerbottens tätaste björnstam, med knappt en björn på 4000 hektar. Åsele kommun ligger på plats två, följd av Dorotea kommun, där björnstammen har fortsatt att minska. Också i Lycksele, Nordmaling, Vännäs, Vilhelmina och Vindeln verkar stammen ha ökat, precis som i Malå, Norsjö och Robertsfors. I Storuman verkar björnstammen ha minskat och i Sorsele är tätheten mycket låg idag. Skellefteå och Umeå ligger på en fortsatt låg nivå.

 

Minska björnstammen

– Målsättningen har varit att minska björnstammen till 350 individer i Västerbotten och vi kan nu konstatera att jaktuttaget de senaste fem åren inte har räckt till. Uppenbarligen har förökningstakten varit högre än beräknat. Sannolikt fanns det även en del invandring av björn från Jämtland och Västernorrland, berättar Michael Schneider.
För att bromsa stammens tillväxt och minska antalet björnar i de tätaste områdena har Länsstyrelsen nu beslutat om licensjakt på 25 björnar.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev