Målet är att minska björnstammen i Jämtland. Foto: Rolf Andersson/Mostphotos

Tilldelning på 100 björnar ska minska stammen

Premium

100 björnar får skjutas under årets licensjakt i Jämtland. Det är samma nivå som under förra årets björnjakt.

Gun Fahlander.

– Vi är nöjda med beslutet, säger Gun Fahlander, ordförande i Jägareförbundet Mitt Norrland.

Som tidigare år delas Jämtland in i fyra jaktområden. I jaktområde 1 söder om E14 får högst 40 björnar skjutas, och av dem får som mest 20 fällas i område 1b.

I jaktområde 2 norr om E14 får högst 60 björnar fällas, och av dem får som mest 30 björnar fällas i område 2b.

 

 

Björnhona med ungar är liksom tidigare fredade under jakten. Halvautomater som används under björnjakten får enligt beslutet laddas med sex patroner, varav en patron i loppet och fem i magasinet. Magasinet ska dessutom vara spärrat så att det endast kan laddas med fem patroner.

 

Två hundar

Högst två hundar får användas som förföljer och ställer samma björn, och länsstyrelsen rekommenderar att hundarna inte byts ut under jakt på en och samma björn och samma dag.

Jakt vid åtel är tillåten enligt de regler som finns beskrivna i beslutet.

Den stora frågan inför årets björnjaktsbeslut i Jämtland har varit nivån på jakten, där många befarade en sänkning efter en omfattande skyddsjakt i Jämtland. Under våren har 39 björnar skjutits under skyddsjakt i Jämtland.

Men länsstyrelsen har lyssnat på jägarintresset i viltförvaltningsdelegationen.

– Och det är vi glada för. Vi har fått gehör för vår åsikt att inte sänka tilldelning, utan ligga kvar på 100 björnar, säger Gun Fahlander.

 

Hög tillväxt

Som stöd för sitt beslut pekar länsstyrelsen bland annat på könsfördelningen i björnstammen, som vid den senaste inventeringen visade på 60 procent honor och 40 procent hanar. Det ger en björnstam med hög tillväxt.

Björnobsen har även visat på en björnstam i tillväxt, och även beräkningar från Skandinaviska Björnprojektet har visat att det under 2018 fanns 800–900 björnar i Jämtland. Förvaltningsmålet är 650 björnar.

 

 

”Med stöd av denna forskning bedömer länsstyrelsen att ett uttag av 100 björnar är motiverat för att populationen ska minska mot förvaltningsmålet om 650 björnar samt för att uppnå förvaltningens syfte att minska skador orsakade av björn för rennäringen,” skriver länsstyrelsen i sitt beslut.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev