En björnhona med tre ungar och en ensam större björn har under en månad uppehållit sig nära Viksjöfors i Ovanåkers kommun. Nu ska en av björnarna avlivas under skyddsjakt. Foto: Mostphotos

Närgångna och halvtama björnar ger skyddsjakt i Gävleborg

Premium

Stora folksamlingar med människor som vill fotografera björnarna. Människor som rör sig ute på åkrarna för att komma nära rovdjuren.
En farlig situation, och nu har länsstyrelsen i Gävleborg gett tillstånd om skyddsjakt på en björn i Viksjöfors, Ovanåkers kommun, för att försöka skrämma bort de halvtama björnarna från samhället.

Under den senaste månaden ha en hona med tre fjolårsungar och en ensam större björn rört sin nära Viksjöfors. De har betat på vallarna och blivit nära nog en turistattraktion.

Men tillvänjningen till människor har också en baksida.

 

Skapar oro

För boende i området har de närgångna björnarna blivit ett problem.

Upprepade försök att skrämma bort björnarna har misslyckats. I ansökan beskrivs hur ortsbor i försök att skrämma djuren genom att rusa mot dem har kommit så nära som åtta till tio meters avstånd innan djuren valt att lämna platsen.

 

Kvar i området

Polisen har kontaktats för att få bort alla nyfikna människor som besöker Viksjöfors och rovdjuren, och på det sättet bidrar till att förvärra läget. Länsstyrelsen har också vid tre tillfällen försökt skrämma björnarna från platsen. Men effekten har varit marginell, och björnarna finns kvar.

Med skyddsjakt på ett av djuren hoppas länsstyrelsen att läget ska förbättras.

Skyddsjakten får pågå fram till den 17 juni.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev