Björnjakten i Västerbotten är över. I lördags morse fälldes två björnar i snabb följd vilket resulterade i en överskjutning av årets tilldelning med en björn. Foto: Olle Olsson

Länsstyrelsen i Västernorrlands län sänker tilldelningen i årets licensjakt på björn. Foto: Olle Olsson

Färre björnar får skjutas i Västernorrland

Premium

Västernorrlands län sänker licenskvoten för årets björnjakt. Med start den 21 augusti får i år 35 björnar skjutas, vilket är tio färre än tilldelningen 2019.

Som främsta anledning till sänkningen anger länsstyrelsen att björnforskningen ger indikationer på att björnstammen minskar i Västernorrlands län. Ett av skälen till det anges vara tidigare års höga avskjutning under licensjakt, som har legat på 40–45 björnar per år.

Dessutom pekar länsstyrelsen på att det under de senaste tre åren dödats nära 30 björnar, och då främst på järnväg.

 

Ny inventering

Under hösten kommer det att genomföras en spillningsinventering i Västernorrlands län. Tillsammans med fortsatt forskning ska den ge en bättre bild av björnstammen i länet.

”Länsstyrelsen har därför valt att inför årets björnjakt sänka tilldelningen något. En något lägre tilldelning än tidigare år, samt att färre björnar dött av andra orsaker än jakt räknat från oktober 2019, gör att länsstyrelsen anser att 35 björnar är ett väl avvägt antal,” skriver länsstyrelsen i ett pressmeddelande.

 

Två jaktområden

Jakten pågår från den 21 augusti till den 15 oktober, eller till det datum då jakten avlyses. Licensjakten är fördelad på två jaktområden. Område 1 omfattar Sundsvall, Timrå, Härnösand och Kramfors kommuner.

Jaktområde 2 omfattar Ånge, Örnsköldsvik och Sollefteå kommuner.

Åteljakt

Efter den 15 september utgör hela länet ett jaktområde där kvarvarande björnar på licensen kan skjutas. Som anledning för att inledningsvis fortsätta med två jaktområden anges behovet av en jämnare fördelning av avskjutningen i kust och inland.

Åteljakt är även i år tillåten och omgärdas av särskilda bestämmelser.

Hela beslutet kan du läsa här.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev