Skyddsjakten på en varg som jagar ren i Härjedalen har förlängts fram till den 31 maj. Foto: Foto i Lycksele djurpark: Lars Nilsson

Förlängd skyddsjakt på varg i renkalvningsland

Premium

Skyddsjakten på en varg som jagar ren på Handölsdalens samebys marker i Härjedalen har förlängts, samtidigt som jaktområdet har utökats. Vargen har också identifierats under den pågående skyddsjakten.

Länsstyrelsen i Jämtland tog den 9 maj ett beslut om skyddsjakt på en varg i nämnda område. Då hade vargen vid flera tillfällen jagat och slagit ren i samebyns kalvningsland. Renarna har skingrats och stressats och länsstyrelsens bedömning är att den enda möjliga åtgärden är att avliva vargen. Skadornas omfattning, förväntad skadebild och att det inte finns annan lämplig lösning anges som skäl.

Jaktområdet har utökats efter att vargen närmat sig Mittådalens samebys marker, där samebyn har alla sina renar samlade under kalvningsperioden.

 

Det ursprungliga jaktområdet som nu har utökats för att även täcka Mittådalens samebys kalvningsland. Karta: Länsstyrelsen Jämtland

 

Skandinavisk varg

Under den pågående skyddsjakten har också dna från vargen samlats in, och det visar att den är av skandinavisk härkomst och att den första gången identifierades i Andånreviret i Hälsingland under 2019.

Beslutet i sin helhet kan du läsa här.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev