Coronaviruset får nu återverkningar på vårens jaktstigar. I varje fall på Björköortens jaktvårdsförenings stig som styrelsen beslutat att ställa in. Sannolikt kommer det att följas av flera.

Coronaviruset får nu återverkningar på vårens jaktstigar. I varje fall på Björköortens jaktvårdsförenings stig som styrelsen beslutat att ställa in. Sannolikt kommer det att följas av flera. Foto: Jan Henricson

Coronavirus påverkar jaktstigsskytte

Coronaviruset får återverkningar på jaktskyttet. Björköortens jaktvårdsförening ställer nu in sin jaktstig som skulle genomförts i början av april. För jägare som ska besöka jaktstigar i vår kan det löna sig att kolla om de hålls som planerat.

Björköortens jaktvårdsförening ställer in sin populära jaktstig och det är ingen vågad gissning att det blir fler skyttetävlingar som ställs in.

– Vetlanda kommun har rekommenderat att ställa in evenemang som samlar många människor. Det är en anledning till att vi inte genomför vår jaktstig i vår. Men än tyngre väger att flera funktionärer har hört av sig och uttryckt oro, säger Björkaortens ordförande Mattias Hjalmarsson.

 

Äldre funktionärer

Mattias Hjalmarsson är ordförande i Björköortens jaktvårdsförening. Foto: Jan Henricson

En jaktstig är visserligen i högsta grad en uteaktivitet men det blir ändå många nära kontakter, särskilt mellan skyttar och funktionärer.

– Eftersom medelåldern är hög bland medlemmarna som arbetar med stigen är det ytterligare en anledning att vara försiktig, säger Mattias Hjalmarsson.

För många små lokala jaktvårdsföreningar utgör jaktstigarna en viktig inkomstkälla. Så också för Björköortens.

– Vi har en god ekonomi i föreningen, och står inte och faller med jaktstigen. Men en viss påverkan har det. Förra året sköt 170 jägare vår stig. Året innan var det 200, säger Mattias Hjalmarsson.

 

Kula som vanligt

Att flytta fram hageljaktstigen har inte varit ett alternativ för föreningen, utan man väljer att ställa in helt. Kuljaktstigen som man arrangerar varje höst ska avgöras som planerat. Stigen skjuts den 27 september.

 

Läs även

Samtliga artiklar om coronautbrottet på Svenskjakt.se hittar du här.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev