Drever attackerad av varg utanför Stenungsund

UPPDATERAD TEXT En varg tog vid 15-tiden på tisdagseftermiddagen en hund, tio meter från hundägaren Janne Anderssons ytterdörr i Ucklum, utanför Stenungsund i Västra Götaland. Janne Andersson jagade efter vargen 20 meter in i skogen där den stannade och släppte hunden bara en meter från honom.

 

Janne Andersson hade sina två drevrar ute på gräsmattan medan han jobbade bakom huset. Plötsligt hörde han hur en av hundarna skrek och han sprang runt huset.

När jag kommer runt huset ser jag en varg lufsa iväg mot skogen med tiken i käften. Valpen går bakom och skäller och jag springer efter. Efter 20 meter hinner jag ikapp och då stannar vargen och vänder sig emot mig. Jag trodde den skulle ta mig så jag drog min kniv och skrek, då stod jag en meter från den. Den tittade bara på mig, släppte hunden och lufsade iväg. Den hade inte bråttom, säger Janne Andersson.

 

Tog hunden när den solade

Vargen hade gått förbi Janne där han stod och arbetade med några brädor och sedan passerat mellan några byggnader på gården. Tio meter utanför ytterdörren låg hundarna och solade på gräsmattan när vargen tog tiken och gick mot skogen med henne i munnen.

Länsstyrelsens rovdjursspårare, Jimmy Carlsson var på plats vid 18-tiden igår och kunde säkra spår från en, kanske två vargar.

Det här är tecken på revirhävdande vargar, säger Jimmy Carlsson. Vi har inte haft några uppgifter på vargar i området tidigare.

 

Väntar fortfarande på besked

När vargen släppte drevertiken uppe i skogen såg Janne Andersson att det var allvarligt med hunden.

Tarmarna hängde ut så jag tog henne direkt till veterinären i Stenungsund. Där sa man att det var lika bra att köra henne vidare till Blå Stjärnans djursjukhus i Göteborg, säger Janne.

Efter röntgen kunde man se att ryggraden var oskadd, och 18.30 igår opererade man hunden. Djursjukhuset har nu hört av sig till Janne Andersson efter morgonronden. Mjukdelsskadorna på drevern var mer omfattande än de tidigare trodde och de har fått operera henne i omgångar. De är hoppfulla, men hunden blir kvar på sjukhuset till i morgon.

 

Läs mer:

Länsstyrelsen söker vargspillning efter hundincident

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.