En kapital kronhjort fälldes under en jakt i oktober 2019 av en jägare i ett jaktlag i Dalarna. Senare framkom att jaktlagets marker inte ingår i ett kronskötselområde, något som jaktledaren trodde. I stället handlade det om ett fingerat kronskötselområde.
Foto: Anders Jarnemo (kronhjort) Mostphotos (polis)

Sköt kronhjort utanför kronskötselområde – polis utreder händelsen

Premium

I oktober fälldes en kapital kronhjort av en lycklig jägare i ett jaktlag i Dalarna.
Det visade sig dock senare att hjorten var fälld utanför ett kronskötselområde och händelsen polisanmäldes av jaktledaren.

I mitten av oktober 2019 fälldes en kronhjort av en jägare i ett jaktlag i Dalarna. Jaktlaget jagar på marker som ägs av ett skogsbolag. Jaktlaget trodde att det var tillåtet att jaga kronhjort på den aktuella marken och att den ingick i ett kronskötselområde, enligt den polisanmälan som senare gjordes.

 

Ett misstag

Det visade sig dock att området inte alls ingår i ett kronskötselområde. Däremot finns planer på att bilda ett kronskötselområde och en ansökan om detta är inlämnad, enligt skogsbolaget.

En av de ansvariga för viltförvaltningen på skogsbolaget uppger att allt beror på ett misstag:

– Hela området ingår i ett älgskötselområde där det enligt jaktlagen finns ganska gott om kronhjort. Med anledning av det så bestämde vi att starta kronobs 2019 innan vi lämnade in en ansökan om att bilda ett kronskötselområde. För att möjliggöra rapporteringen av obs i vårat rapporteringssystem så informerades på höstens jaktledarmöte om att vi skapar ett fingerat område så att man ska kunna rapportera in kronobservationerna. Det där misstolkades av ett jaktlag som agerade utifrån att det fanns ett kronskötselområde. Man agerade i ren okunskap, uppger tjänstemannen på skogsbolaget för Svensk Jakt.

Han berättar att när det framkom att en kronhjort var skjuten utanför ett kronskötselområde så uppmanades jaktlaget att göra en polisanmälan.

 

Jaktledarens ansvar

Polisen i Dalarna utreder nu ärendet och frågan blir om någon kan hållas ansvarig eller om ärendet läggs ner.

Det kan bli tal om en åklagarledd förundersökning.

– Jaktlaget verkar enligt anmälan tro att de jagat inom ett kronskötselområde och att de förlitat sig på uppgifterna i rapporteringssystemet. Informationen verkar ha varit tvetydig och inte korrekt så här i efterhand. Frågan är nu vilka skyldigheter man har att verifiera de uppgifter man har som jaktledare. Sedan får vi utreda vilket ansvar den personen har som lagt ut den här informationen på den här hemsidan. Vi ska nu försöka reda ut det här, säger Pär Israelsson vid polisen i Dalarna.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev