I det här området attackerade två vargar en tax på lördagen. Karta: Google maps

Flera vargangrepp i helgen – nu ansöks om skyddsjakt

Premium

Under den senaste helgen har två eller tre hundattacker inträffat inom ett begränsat område. Nu ansöks om skyddsjakt på två vargar.

Tidigare under dagen skrev Svenskjakt.se om ett förmodat vargangrepp på en sällskapshund. Hunden ska ha angripits på söndagskvällen när den rastades på tomten i Väse-Heden, drygt två mil utanför centrala Karlstad, och två personer lyckades få ut den lilla hunden ur vargens käft.

Först uppgavs att hunden klarade sig med mindre bitskador men uppgifter till Svensk Jakt gör gällande att hunden blivit sämre under måndagen och att den därför tagits till veterinär.

 

Tax angripen

Och nu står det dessutom klart att minst en, och kanske två, hundar angripits av vargar i samma områden på lördagen. Alltså dagen före sällskapshunden ska ha attackerats.
På lördagen hade en tax änglavakt i samband med jakt strax öster om Karlstad och norr om Skottkärr. Taxen kom plötsligt rusande mot hundföraren och strax bakom den lilla hunden kom två vargar springande. Hundföraren sköt ett varningsskott i luften. Vargarna var då 20 meter bakom hunden och cirka 40 meter från hundföraren.

Den här gången gav varningsskottet önskad effekt och vargarna avslutade sitt förföljande och vek från platsen.

 

Jämthund skadad

Vargarna stack sedan västerut. 20 minuter senare kopplades en jämthund i det område dit vargarna sprang. Hunden hade då ett djupt jack i pannan, ända in i skallbenet, och det kan inte uteslutas att det är någon av vargarna som skadat hunden.

 

Ansöker om skyddsjakt

I ett begränsat område på 20.000 hektar har det nu inträffat fem eller sex attacker mot hundar av varg det senaste året och därför ansöks det nu om skyddsjakt på två vargar.

Det är i dagsläget oklart vad det är för vargar som rör sig i området.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev