En 77-årig man från södra Sverige döms av hovrätten i Skåne till sex månaders fängelse för grovt olaga hot. Mannen sköt två skrämskott nära en annan man, vilket hovrätten anser vara ett fall av stor hänsynslöshet. Foto: Mostphotos

Fängelse för skrämskott mot hundägare

Premium

En 77-årig man döms av hovrätten i Skåne till sex månaders fängelse för grovt olaga hot. Mannen avlossade två skott vid sidan av en annan man för att skrämma denne, och hovrätten betecknar händelsen som ett fall av stor hänsynslöshet.

I hovrättsförhören har den 77-årige mannen hävdat att han sköt de båda skotten för att han blev rädd för sitt eget liv. Skotten avlossades mot en man med en hund, som han hävdar hetsades mot honom.

 

Delar tingsrättens bedömning

Hovrätten har prövat bevisen i målet och sällar sig till tingsrättens bedömning att 77-åringen ska dömas för grovt olaga hot. Men hovrätten gör en annan bedömning av påföljden. Där kom tingsrätten fram till att mannen skulle dömas till samhällstjänst, men med hänsyn till ålder och krämpor anser hovrätten att 77-åringen i stället ska avtjäna ett fängelsestraff – han anses inte lämplig för samhällstjänst.

 

Lindrigare straff

Dessutom delar hovrätten åklagarens bedömning att påföljden borde vara tio månaders fängelse, men även här spelar mannens ålder och hälsa in. Den ska enligt domen beaktas vid straffmätningen.

Förutom fängelse i sex månader förverkas även mannens vapen och ammunition. Han ska dessutom betala ett skadestånd på 35.833 kronor till den man som blev utsatt för skrämskotten.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev