De två finsk-ryska och genetiskt viktiga vargar som befinner sig i Norrbotten har börjat vandra mot kustlandet. Foto: Mostphotos

Finsk-ryska vargar på vandring i Norrbotten

Premium

Länsstyrelsen i Norrbotten har svårt att följa de två finsk-ryska hanvargar som vandrat in i länet. De senaste spåren tyder på att båda vargarna vandrar österut och någon flytt är inte aktuellt i dagsläget. ingen vet var vargarna befinner sig.
– Nu hoppas vi att de ska ta en mer sydlig kurs i sina vandringar, säger Alexander Winiger, handläggare vid länsstyrelsens naturmiljöenhet.

Båda vargarna följer ett liknande vandringsmönster österut. Under en dryg vecka har de vandrat 15-16 mil och i snitt två mil per dygn. Det finns inget som tyder på att vargarna har kontakt med varandra.

– Vi ser heller inte att de revirmarkerar eller på annat sätt visar revirbeteende, men vi har samtidigt svårt att spåra dem och vi ligger flera dagar efter, säger Alexander Winiger.

 

Genetiskt viktiga

De är två finsk-ryska vargar som vandrat in i Norrbotten. De har under en tid befunnit sig i trakterna av Arvidsjaur och Moskosel. Därifrån har de vandrat mot Boden, Luleå och Piteå.

För de som spårar vargarna är det svåra förhållanden där vargarna spåras till fots. I kombination med snöfall, och nu också regn i kustområdena, har spårarna ett besvärligt jobb.

Det har kommit in tre skyddsjaktsansökningar på vargarna, men nu lämnar de av allt att döma de mest känsliga renbetesmarkerna.

 

Väntar med beslut

Något beslut om skyddsjakt har inte fattats.

– Nu handlar det mest om att vi inte helt ska tappa bort dem, säger Alexander Winiger.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev