Hundratals döda gräsänder har dumpats nära en sjö i Bäckefors, Mellerud. Foto: Kjell-Erik Moseid

Hundratals dumpade gräsänder upprör

Sveriges television Väst uppger att hundratals vingklippta och skjutna gräsänder har lämnats i skogen i Bäckefors tillsammans med blyhagel och skräp.
Tony Johansson, ordförande för Miljöpartiet i Mellerud, har anmält händelsen som miljöbrott.

– Man var nära gråten. Det är en sån fantastisk natur, sen får man syn på förödelsen som verkar vara någon makaber lek. Man har även sett överlevande fåglar som har blivit skadade och håller på att tyna bort. Det är en fullständigt vidrig och onödig massaker, säger Tony Johansson till SVT.

– Vi vill att miljö- och energikontoret ska göra en grundlig utredning, vad som pågår i de här skogarna, för det här är något som pratas om på bygden. Det är inte bara oetiskt utan det kan även vara miljöbrott. Änderna ligger dumpade några meter från stranden till en sjö och om man tar in dricksvatten från sjön finns det en smittorisk, fortsätter Tony Johansson.

 

Svårt att förstå

Att hundratals döda gräsänder dumpadt i skogen väcker starka känslor även hos Jägareförbundet.

– Spontant tycker jag det ser bedrövligt ut. Hade de tagit tillvara på de ätbara delarna innan fåglarna dumpats hade det varit en annan sak, säger Karl-Johan Brindbergs, jaktvårdskonsulent på Jägareförbundet, till SVT.

– Det är jätteovanligt. Jag har faktiskt aldrig någonsin sett något liknande, fortsätter han.

Att gräsänderna skulle vara vingklippta har han däremot svårt att tro.

Karl-Johan Brindbergs anser att markägare måste ta ett större ansvar för vilka som använder området.

 

Bonnier skog förklarar

Bonnier Skog äger marken där änderna dumpats. Per Karlsson är skogsförvaltare och han förklarar för Jaktjournalen varför änderna slängts vid en vändplan.

– Av någon anledning lade ett kylrum av och fåglarna surnade. Då kördes de ut och lastades av felaktigt vid en vändplan. Det finns ingen ursäkt för att slänga änder på det sättet. Det är ett fantastiskt vilt och en fin matråvara. Det är bedrövligt och kommer inte att upprepas, säger Per Karlsson till Jaktjournalen.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev