Skarvarna blir bara fler och fler längs Gästriklands och Hälsinglands kuster. Foto: Jan Henricson

Snabb ökning av häckande skarvar

Skarvarna blir fler längs kusten i Gävleborg. Sedan 2016 har antalet fullföljda häckningar ökat från 933 till 3.300. Men en omräkningsfaktor på 5 innebär det att länet hyser närmare 17.000 skarvar.

Länsstyrelsen i Gävleborg fortsätter sin inventering av skarvarna längs länets kustlinje. Under häckningssäsongen har tre ornitologer haft uppdrag att räkna skarvbon med fullföljda häckningar, skriver helahälsingland.se.

Förra året räknade man till 2.830 bon, året innan dess till 2.130 och 2016 uppgick antalet lyckade häckningar till 933. Och ökningen av skarv fortsätter, om än i lägre takt än tidigare. I år har 3.300 bon inventerats. En ökning med 470 från ifjol.

Som på alla andra håll där skarv förekommer väcker arten starka känslor. Men på länsstyrelsen kan man enligt vilthandläggare Elina Eriksson inte göra mycket åt saken.

Skarven kan begränsas med skyddsjakt

– Det är en så pass skyddad art. Vi som länsstyrelse har inte några förvaltningsmål som vi har med exempelvis större rovdjur. Enda möjligheten vi har till att begränsa populationen är att bevilja skyddsjakt för att förhindra allvarlig skada, säger Elina Eriksson till helahälsingland.se.

På fyra öar i Hälsingland har bon övergivits i förtid. I två fall länsstyrelsen beviljat störning. En ö har övergivits av naturliga orsaker, och i ett fall misstänks privatpersoner stört fåglarna vilket utreds av polis.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev