Tio tips: Så lyckas du med duvjakten
PremiumRingduvor förekommer över stora delar av landet. Det kanske roligaste och effektivaste sättet att jaga dem är över bulvaner. Jaktformen är egentligen inte svår, men genom att följa några enkla regler förbättras oddsen betydligt.
Duvjakten med bulvaner är i grunden en import från England, där pionjärer som Archie Coats finslipade den under yrkesmässig jakt på ringduva under tiden efter andra världskriget. Med tiden sattes nästan ett likhetstecken mellan bra duvjakt och bulvanjakt.
Den enda begränsningen är egentligen att jaktformen kommer bäst till sin rätt på fält.
Trots det finns det ändå mängder av lämpliga platser och många tillfällen att sätta ut bulvaner under ett bra duvsträck, även i skogsbygderna.
Metoden är i grunden enkel, men det finns knep som kan göra stor skillnad för resultatet. Här får du tio tips som kan få betydligt fler duvor att vingla in över dina bulvaner på det rätta, beroendeframkallande sättet.
1. Missa inte tillfällena
Ringduvan är en tidig flyttare. I slutet av september lämnar den Norrbotten och i mitten av oktober har de flesta lämnat landet helt. Strax innan de
flyttar på allvar rör de sig dessutom i stora flockar som kan vara svåra att jaga effektivt. Studera intressanta fält noga från och med sensommaren. Ärtor, raps, vete och korn är exempel på grödor som är värda att bevaka. Duvor gillar inte stående gröda, så håll ögonen öppna efter liggsäd och inte minst skördetröskor. Så fort du kan se en tydlig duvtrafik till och från ett fält är tiden inne.
2. Jaga gärna eftermiddag
Duvorna äter på fälten både för- och eftermiddag, men eftermiddagssträcket är mer utdraget och därför lättare att jaga. Dessutom har du fördelen att kunna stå vid fältet efter lunch och studera de första duvorna som kommer in efter deras middagsvila.
Låt det ligga till grund för exakt val av plats för gömsle och bulvaner. Du hinner i regel ändå sätta ut utrustningen innan sträcket hunnit bli intensivt.
3. Fokusera på flyglinjerna
Beroende på terrängen och dagens vind kommer många duvor att välja samma flygväg till och från fältet.
Titta alltid på flyglinjer då du spanar för att se om duvorna börjat använda ett fält, men kontrollera dem igen innan du väljer exakt plats för dagens jakt. En vindkantring kan förändra flyglinjerna och det behövs inte mycket för att det ska ha betydelse.
En gammal tumregel säger att om du sitter 50 meter vid sidan om linjen kommer du bara att skjuta 50 procent av vad du skulle ha gjort om du suttit rakt under den.
4. Rätt plats längs linjen
Att hitta den mest använda flyglinjen är bara början. Du ska sedan hitta en bra plats någonstans under linjen.
Duvor är inte alltid så känsliga för gömslets utseende, men en diskret placering är i regel bäst. Om duvorna flyger ut över fältet eller av fältet vid en skogskant eller buskridå är det ibland en given plats, men på stora fält kan du vilja sitta närmare den plats där duvorna slår.
Se om du kan hitta något i terrängen under flyglinjen som hjälper gömslet att smälta in. I sista hand kan du överväga att bygga gömslet ute på fältet, men även om duvorna kan vara lättlurade ibland är det inte säkert att de gillar en sådan ny struktur.
Det är en fördel om bulvanerna upptäcks tidigt, så duvan hinner ta beslutet att fälla hos dem. Väg in även detta då du väljer plats under flyglinjen.
Sträva efter att kunna sätta bulvanerna väl synligt. Till skillnad från gäss är duvor ganska enkla att locka ner innan de är framme vid sin tilltänkta betesplats.
5. Bygg enkelt
Duvor är inte alls lika känsliga för ett nytt stort gömsle som exempelvis gäss. Använd kamouflagenät och häng dem så att du kan huka bakom dem då duvor flyger in mot bulvanerna.
Har du möjlighet att bygga gömslet på en skuggsida så gör du det. Kamouflera gärna ytterligare med naturlig vegetation, men krångla inte till det för mycket. Gömslet bör vid behov kunna flyttas snabbt. Prioritera att få gömslet tillräckligt tätt för att dölja din silhuett. Ute på ett fält kan du eventuellt dra ett nättak över gömslets bakre del, så att du blir svårare att se uppifrån.
Förutom nät rekommenderas teleskopiska gömslepinnar.
6. Rätt bulvaner på rätt plats
Duvbulvaner ska inte blänka, men om de är helkroppsbulvan-er eller skalbulvaner spelar mindre roll. I en hög stubb placerar du bulvanerna på pinnar, så att de syns bra. Ett eller två dussin brukar räcka gott. De kan stå på ganska raka linjer med ett mellanrum på ett par meter.
Ett klassiskt halvmåne-, U- eller V-mönster fungerar utmärkt, alltid med öppningen på läsidan. Duvorna är noga med att vända upp i lä om bulvanerna och landa mot vinden, så du styr dem med både vind och öppning. Ställ bulvanerna så att skotthållet blir knappt 20 meter just innan duvorna når öppningen i bulvanbilden. Bulvanerna hamnar alltså längre ut om de ställs i motvind, närmare i medvind.
7. Använd skottet
Märker du att duvorna börjar samlas någon annanstans på fältet eller börjar sätta sig i träd kan du skjuta ett skott för att sätta fart på dem. Ladda om omedelbart och var beredd, det kan uppstå en stunds oreda i luftrummet och duvor kan komma in från oväntade håll.
Du vill inte skrämma för mycket, så tricket kan passa bäst om du jagar på läsidan av ett fält och duvorna samlas i skogen på fältets lovartsida. Men det är sällan fel med ett extra skott på duvjakt.
8. Var beredd att flytta
Upptäcker du att du sitter 50 meter fel bör du överväga att flytta såväl gömsle som bulvaner. Sitter du 100 meter fel har du knappast något val om du vill ha bra jakt. Därför bör du inte ha mer utrustning än att du kan bära den i en eller maximalt två snabba vändor och i bästa fall sitta klar på den nya platsen inom 20 minuter.
Tveka inte att göra det. En timme på rätt plats kan rädda en hel eftermiddag.
9. Duvsnurra
En duvsnurra låter två bulvaner eller skjutna duvor med utbredda vingar rotera för att skapa rörelse i bulvanbilden.
Duvsnurran kan vara mycket effektiv, men det är en regel med många undantag. Sätter du ut en snurra ska du studera duvornas reaktion noga. Om de vill rakt ner på snurran ska den placeras på lagom hagelhåll.
Om den lockar på avstånd, men skrämmer på kort håll bör den flyttas en bit upp i lovart från bulvanerna.
Ibland lockar snurran inte alls, eller skrämmer. Då kan du prova att ändra rotationshastigheten. Hjälper inte det tar du ner den.
10. Välj rätt framgångsmått
När du börjar experimentera med bulvaner och gömslen blir det intressant att se hur duvorna reagerar på dina ansträngningar.
Duvor som kupar vingarna och fäller från hög höjd är ett framgångsmått. Det är även antalet skott per fälld fågel. Det måttet brukar förbättras kraftigt om duvorna verkligen gillar det du visar dem.
Antal skjutna duvor per jakttillfälle är egentligen mycket mindre intressant. Har du fokus på att få duvorna att fälla och att själv fälla fågel med varje skott kan du vara ett duvjaktsess förr än du anar, även om du inte bor i hjärtat av Sveriges jordbruksbygder.
Andra läser också
Kul att du vill följa !
För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.
Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.
Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.