Giardia är en vanligt förekommande inälvsparasit, speciellt hos valpar. Hunden på bilden har dock inte något samband med artikelns innehåll. Foto: Olle Olsson

Allt vanligare att hundar blir sjuka av giardia

Premium

Giardia. Det låter ganska vackert! Som någon god italiensk ost eller exotisk plats. Men det är en av världens vanligaste inälvsparasiter som kan ställa till ett elände för den hund som drabbas.

Giardia intestinalis är en encellig parasit som kan förekomma i stort sett var som helst. I en vattenpöl i skogen. I en hundskit. Enligt Statens veterinärmedicinska anstalt utsöndrar 25–30 procent av alla friska (symtomfria) valpar giardia i avföringen. Några hundar, framför allt unga djur, blir sjuka av den. Människor kan också få giardia, men vanligen en annan variant av parasiten.

Jodfärgad giardiacysta i avföring. Foto: Vidilab

Intensiv diarré

Symtomen är allt mer intensiva diarréer, från början sporadiska, senare allt tätare och vattnigare. De kan uppstå i samband med stress av något slag. Till exempel vid en flytt eller vid annan sjukdom. Om giardian blossar upp kan den vara mycket svårbekämpad och utveckla resistens mot de förekommande preparat som används för att behandla den.

 

De svåraste

Veterinärmedicine doktor Linda Toresson är specialist i internmedicin och verksam vid Specialistdjursjukhuset Helsingborg. Foto: Privat

Veterinär Linda Toresson är mag-tarmspecialist på Helsingborgs djursjukhus. Hon har behandlat ett stort antal hundar med giardia, ofta får hon som specialist ta hand om de svåraste fallen. Hon ser giardiainfektion som ett ökande problem och säger:

– Jag upplever att det är svårast att bli av med importerad giardia.

Det finns dock inga siffror på om importerade hundar är överrepresenterade eller hur stor andel importer kontra svensk- eller nordiskfödda hundar som har giardia.

 

Gatuhundar

Enligt veterinär Linda Toresson är gatuhundar från Östeuropa ofta de mest svårbehandlade. Men även från andra hundtäta länder importeras valpar med giardia som kan vara mycket besvärlig att bli av med.

Rutinavmaskning med potenta avmaskningsmedel från att valparna är mycket unga kan vara en förklaring till att giardian utvecklar resistens.

Det förekommer att även svenskfödda valpar blir sjuka i giardia, som dock ofta är av det mer lättbehandlade slaget.

– Men jag har haft några svenskfödda hundar där det varit jättesvårt att bli av med giardian, även om jag upplever att det är fler importerade hundar som är svårbehandlade, säger Linda Toresson.

 

Avföringsprov

Att hunden har giardia konstateras genom att avföringsprov skickas in till Statens veterinärmedicinska anstalt eller något annat laboratorium. Medlemmar i Svenska Jägareförbundet har rabatt hos Vidilab (Kolla masken). Man beställer ett provkit, samlar avföring från hunden under tre dagar och skickar in för analys.

I den bästa av världar räcker några avmaskningar med Axilur eller Drontal Comp för att hunden ska bli frisk. Men inte alltid. Giardian finns kvar, antingen i hundens omgivning eller mage och symtomen, diarrén, kommer tillbaka.

Omfattande sanering av bostad och rastgårdar är nödvändig.

Parasiten är inte särskilt känslig för kyla, så att det är vinter och kallt tar i regel inte död på den. Däremot är den känslig för värme och uttorkning. På torra ytor, som ett rent golv, eller kläder, dör parasiten på några timmar. Utomhusmiljö kan behöva brännas av, till exempel med gasolbrännare, för att parasiterna ska dö.

 

Provbehandla inte

Linda Toressons råd är att ta avföringsprov i tre dagar från valpar och unghundar med diarré och inte provbehandla med kurer på egen hand, utan i samråd med veterinär. Allt för att effektivisera behandlingen och minska resistensutvecklingen.

– Det är bättre med en tidig diagnos och behandling, än att vänta tills infektionen är riktigt etablerad och har gett upphov till stora förändringar i tarmen – då blir det svårare att bli av med den, säger hon.

Det kan i värsta fall ta upp till ett år innan den drabbade hunden är frisk och det förekommer att man måste ge upp och avliva hunden.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst