Naturvårdsverket underkände vildsvinsfällan, men kammarrätten gav företagaren Evald Hellgren rätt. Nu stämmer han staten för förlusterna.

Tingsrätten instämmer i att Naturvårdsverkets beslut var felaktigt men anser ändå inte att Evald Hellgren har rätt till skadestånd eftersom felet inte var tillräckligt allvarligt. Foto: Bernt Karlsson

Ingen framgång i tingsrätten om vildsvinsfälla

På onsdagen meddelade Stockholms tingsrätt dom i målet där Evald Hellgren stämt staten för Naturvårdsverkets beslut att dra in tillståndet för vildsvinsfällan Sinkabirum.

Domstolen instämmer i att Naturvårdsverkets beslut var felaktigt men anser ändå inte att Evald Hellgren har rätt till skadestånd eftersom felet inte var tillräckligt allvarligt. Domen innebär att det är Evald Hellgren som får ta smällen för statens felaktiga beslut, skriver Centrum för rättvisa i ett pressmeddelande.

 

Ruinerades

Evald Hellgren bedrev en framgångsrik verksamhet i Örträsk i Västerbotten när Naturvårdsverket felaktigt drog in tillståndet för hans populära vildsvinsfälla Sinkabirum. Två år senare fick han rätt i kammarrätten, som konstaterade att Naturvårdsverket ”inte haft fog för sitt beslut” – men då hade hans firma ruinerats.

Med hjälp av Centrum för rättvisa stämde han staten.

 

Överklagar

– Fallet är principiellt viktigt och vi kommer att överklaga tingsrättens dom till hovrätten, säger Fredrik Bergman, chef för Centrum för rättvisa som företräder Evald Hellgren.

För att hovrätten ska pröva målet krävs prövningstillstånd.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev