En ovanlig fästing kan vara större än vår vanliga fästing (bilden). Foto: Jan Henricson

Nationell insamling av fästingar

Har du hittat en ovanligt stor fästing eller en fästing med annorlunda form eller färg? Spara den i frysen och skicka ett foto till Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA.

Syftet med insamlingen är att ta reda på hur klimatförändringar påverkar fästingarnas utbredning. SVA vill studera om fästingar som tidigare enbart trivts i varmare länder nu etablerats längre norrut.

2018 två nya arter som tidigare inte påträffats i Sverige som vuxna: Hyalomma marginatum och Hyalomma rufipes. Nu vill forskarna titta närmare på fler fynd av liknande slag.

– Vi vill undersöka om flera nya fästingarter finns i landet i takt med ett förändrat klimat. Vi ska också ta reda på om de här ovanliga fästingarna bär på nya smittor, säger Giulio Grandi, forskare på SVA som leder insamlingen.

Till vänster brokig hundfästing (Dermacentor reticulatus). Till höger vanlig fästing (Ixodes ricinus). Foto: Lidia Chitimia-Dobler, Bundeswehr Institute of Microbiology, Munich, respektive Anders Lindström/SVA

Vad är en ovanlig fästing?

Exempel på ovanliga fästingar kan vara fästingar från Hyalomma-släktet eller Dermacentor-släktet. Men att med blotta ögat avgöra vad som räknas som en ovanlig fästing är inte helt enkelt, det gäller att titta noga.

En ovanlig fästing kan vara större än vår vanliga fästing (Ixodes ricinus), samtidigt som hanarna i båda fallen kan vara små. Den kan ha en annorlunda färg eller vara mönstrad på ryggen, Hyalomman har till exempel randiga ben och honan har rödfärgad rygg.

Hyalommorna har också ett mer aggressivt beteende och kan röra sig betydligt snabbare än vanliga fästingar. De hittas oftast på bakkroppen – under svansen, i ljumskarna, juvret eller könsdelarna hos hästar eller nötkreatur.

 

Påverkar storlek

Observera att blodfyllningen dramatiskt kan påverka storleken av fästingens kropp, framförallt gäller detta fästinghonor. En vanlig fästing som är blodfylld kan se ganska stor ut och bli någon centimeter lång.

För att delta i insamlingen skickas en bild på fästing till fasting@sva.se
Insamlingen kommer att pågå till 31 maj 2020. De fästingar som skickas in kommer först att artbestämmas och sedan analyseras med avseende på vilka smittämnen de kan tänkas bära på.

Insamlingen kommer även att kunna visa hur den geografiska utbredningen av ovanliga fästingarter ser ut i Sverige.

 

I norr

Parallellt med denna insamling av ovanliga fästingar har SVA även en pågående insamling av alla fästingar från Norrbottens, Västerbottens och Jämtlands län.

 

Stort projekt

Insamlingen av fästingar ingår i det stora forskningsprojektet CLINF. Projektets övergripande mål är att stärka samhällets beredskap inför hotet om fler och nya infektionssjukdomar, som kan drabba både djur och människor. Den snabba uppvärmningen i norr öppnar till exempel för fästingar som kan bära med sig farliga smittämnen på sin väg norrut i den nordiska regionen och i Ryssland.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev