Länsstyrelsen söker vargspillning efter hundincident

Svensk Jakt rapporterade igår om att en varg tog en drevertik framför ett hus utanför Ucklum, Stenungsund. Vargarna sägs ha varit kända i området och länsstyrelsen efterlyser nu färska observationer.

 

Efter vargincidenten, som inträffade i tisdags (läs mer här), berättas det om flera observationer av varg i området. Länsstyrelsens besiktningsmän efterlyser nu färska observationer, och speciellt vargspillning.

Vi har gjort tre eller fyra spårningar i området under vintern, säger Jimmy Carlsson på länsstyrelsen, men det har varit dåliga snöförhållanden och vi är beroende av att folk rapporterar in observationer.

 

Tidigare Bredfjällsreviret upplöst?

Jimmy Carlsson tror att det tidigare Bredfjällsreviret troligtvis är upplöst och att den varg som spårats i vinter troligtvis kommer från Skugghöjden i Värmland. Jimmy Carlsson säger att den vargen visat tecken på att stanna i området mellan Uddevalla och Kungälv, men vill nu gärna veta om det tillkommit ytterligare en varg och om de bildat par.

 Rör det sig om två vargar kan vi vänta oss ett revir. Har dessa två gått tillsammans sedan innan mars så finns möjligheten att det kan bli valpar till sommaren, säger Jimmy Carlsson.

 

Efterlyser spillning

På länsstyrelsen efterlyser man nu vargspillning. Det är inte alltid man DNA-analyserar vargspillning men när man, som i detta fall, misstänker att de etablerar revir brukar man det.

En DNA-analys skulle kunna bekräfta att det rör sig om ett par och ge information om varifrån den andra vargen i så fall kommer.

 

Kontaktuppgifter till länsstyrelsens besiktningsmän i området

Bertil Andersson 070-432 04 23

Andreas Eriksson 070-568 44 87

Göte Johansson 070-232 24 02

Jimmy Carlsson 070-513 57 46

 

Läs mer:

Drever attackerad av varg utanför Stenungsund

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.