Dom om licensområden förbryllar experter

Enligt en dom i Kammarrätten i Göteborg gjorde länsstyrelsen i Västra Götaland fel som fastslog en lägsta arealgräns för registrering av licensområden för älgjakt. Experter Svensk Jakt talat med kan inte överblicka konsekvenserna av domslutet.

 

I Västra Götaland bestämde länsstyrelsen inför jaktåret 2012-2013 att lägsta areal för att registrera ett licensområde var 150 hektar. En jägare i Falköpings kommun som var registrerad för ett område på 145 hektar fick därmed se sin mark avregistrerad.

Han överklagade beslutet till förvaltningsrätten som gav länsstyrelsen rätt. Men i nästa instans, i kammarrätten, får länsstyrelsen bakläxa. Enligt kammarrätten finns det varken i jaktlagen, jaktförordningen eller i Naturvårdsverkets föreskrifter stöd för att länsstyrelsen ska kunna slå fast en arealgräns.


”Mycket märkligt”

På Jägareförbundet blir riksjaktvårdskonsulent Daniel Ligné mycket förvånad när han får höra talas om kammarrättens dom.

Det här låter mycket märkligt. Om jag förstår saken rätt upphäver ju domen en av grundbultarna med det nya älgjaktsystemet, att mindre marker inte ska registreras. Vi måste titta noga på det här och också prata med Naturvårdsverket, säger han.


Jurister ska undersöka


Lars Plahn

Lars Plahn handlägger älgfrågor på Naturvårdsverket och var med och skrev föreskrifterna för den nya älgförvaltningen. Inte heller han kan i nuläget se vilka konsekvenser domen får.

 Nej, det här måste våra jurister undersöka. Det jag kan säga att en grundtanke i älgjaktsystemet är att länsstyrelserna har i uppdrag att fastställa licensområden. Och det har ju gjorts i hela Sverige.

Kan det vara en lucka i föreskrifterna, som kan täppas till genom att ni skriver om dem?

 Jag kan inte svara på det nu. Vi måste titta närmare på domslutet för att kunna dra några slutsatser, säger Lars Plahn.

 

Läs mer:

Dom om licensområden hotar nya älgjakten

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev