Ge förslag på framtidens rovdjursinventeringar

Sverige och Norge startar ett gemensamt arbete om inventeringar av rovdjur. Först ut är lodjur och järv där två arbetsgrupper har fått i uppdrag att utveckla gemensamma inventeringsmetoder i Norge och Sverige.
Naturvårdsverket vill även ha in dina synpunkter på framtidens inventeringar.

Kriterierna för lodjur har fått mycket hård kritik och för drygt ett år sedan beslutade Naturvårdsverket att se över kriterierna. Sedan en tid tillbaka har arbetet inletts. Svensk Jakt har skrivit om planerna men i ett pressmeddelande berättar nu även Naturvårdsverket om arbetet.

Lodjur, järvar, björnar, vargar och kungsörnar förflyttar sig obehindrat mellan Sverige och Norge. Därför är det lämpligt med en övervakning av arterna som tar hänsyn till detta och som ger en helhetsbild av populationerna på skandinavisk nivå, säger Magnus Kristoffersson, projektledare på Naturvårdsverket, i pressmeddelandet.  

Två arbetsgrupper
De två arbetsgrupperna har medlemmar från både Norge och Sverige. De ska tillsammans gå igenom de inventeringsmetoder som används idag för lodjur och järv och bland annat ge förslag på gemensam metodik, kriterier för värdering av observationer, kvalitetssäkring och rapportering i Sverige och Norge. En utgångspunkt för arbetet är de metoder och de kriterier för inventeringar som används idag.

Arbetet för lo och järv är planerat att vara klart under hösten 2012. Målet är att genomföra enhetlig och samordnad övervakning från 2013. Enligt planen ska man senare göra ett motsvarande arbete för björn, varg och kungsörn i Norge och Sverige.

Önskar lokal medverkan
Arbetsgrupperna ska underlätta samarbete över landsgränserna och ska ta hänsyn till nuvarande organisation och ansvarfördelning för arbetet med övervakning. En viktig del i uppdraget är att föreslagen inventeringsmetodik ska medverka till att öka och synliggöra en lokal delaktighet i inventeringsarbetet. Det är viktigt att underlätta för lokala aktörer, till exempel tamdjursägare, och markägare, jägare och andra friluftsintresserade att på ett enkelt sätt ska kunna bidra i inventeringsarbetet.

Alla kan lämna förslag
Naturvårdsverket och Rovdata vill därför öppna upp för alla som känner sig berörda att lämna synpunkter och förslag på hur järvar och lodjur ska inventeras. Förslagen kommer att bearbetas i respektive arbetsgrupp.
Arbetsgrupperna är intresserade av förslag under arbetets gång från organisationer och andra intresserade. Du kan lämna förslag på webben. Här kommer man också att publicera information löpande. Här hittar du också gruppernas uppdrag.

Synpunkterna kan du lämna här:

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev