Björnstammen ska minska i norra Dalarna

Björnstammen ska tas ner i främst norra Dalarna som en följd av att björnstammen vuxit. Det beslutade länsstyrelsens viltförvaltningsdelegation vid sitt möte på tisdagen. Beslut fattades även om att åteljakten får fortsätta i länet.

Björnstammen i Dalarna har varit växande. Antalet björnar låg förra året på drygt 400 enligt den senaste beräkningen. Årets licensjakt innebär att björnstammen kommer att närma sig det långsiktiga målet på 250 djur i länet, skriver länsstyrelsen i ett pressmeddelande.

Viltförvaltningsdelegationen beslutade i sina övergripande riktlinjer att tilldelningen ska beräknas så att björnstammen minskar i främst den norra delen av länet, den ska vara stabil i främst östra Dalarna och öka i framför allt den sydvästra delen av länet.  

Renskötselområdet kommer att få en egen tilldelning för att minska rovdjurstrycket på ren. Naturvårdsverkets försök med åteljakt får fortsätta ytterligare ett år i Dalarna och länsstyrelsen har i uppdrag att utforma riktlinjer för detta.

 

Kvot för björnhonor

En nyhet för året är att hänsyn tas till antalet reproduktiva honor i tilldelningen. Jakten kan avlysas när antingen det totala antalet björnar har skjutits eller det fastställda antalet reproduktiva honor har fällts.

Länsstyrelsen kommer senare att besluta om exakt hur många björnar som får fällas i årets licensjakt.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev