Avlivade sin sjuka hund – fick ingen liversättning

Tord Edlund från Bollnäs tvingades på veterinärs in­rådan ta bort sin femåriga finnstövare Matti på grund av sjukdom. Men trots att han hade hunden försäkrad i bolaget Sveland utgår ingen liversättning.
Jag har haft hundar hela vuxna livet och när jag för första gången begär ersättning från ett försäkrings­bolag blir det så här. Jag tycker det är bedrövligt, säger han.

 

Tord Edlund beskriver finn­stövaren Matti som en snäll hund som även var duktig i skog­en.

Det var ett väldigt drag i hon­om och det var en fröjd att jaga hare med den hunden. Jag hade absolut inga planer på att ta bort honom innan han blev sjuk.

Men i oktober började hund­en magra. Tord gav sin hund avmaskningsmedel, bytte foder och gav honom mycket stora mängder mat. Men Matti fortsatte ändå magra, han blev allt tunnare och ful i pälsen.

Han fick tre matransoner och jag gav honom en starkare avmaskningskur, men ingenting hjälpte.

Efter drygt tre månader var hunden väldigt illa däran.

Det återstod bara skinn och ben och han hade liggsår på ena bogen. Det var fruktansvärt att se honom lida, berättar Tord.

 

Beslut om avlivning

I samråd med veterinär beslutades att Matti skulle avlivas.

Veterinären bedömde att hunden var i så dåligt skick att den aldrig skulle kunna bli återställd. Jag fick ingen fullständig diagnos, men veterinären tror att hunden drabbats av cancer eftersom han blev sämre så hast­igt.

Jag delade veterinärens bedömning om avlivning eftersom Matti led. Jag hade aldrig tagit bort en femårig jaktkamrat om jag trott att det fanns en chans att han skulle bli frisk, berättar Tord Edlund.

Veterinären skrev ett utlåtande till försäkringsbolaget Sveland. Men en tid därefter fick Tord Edlund ett brev där det framgick att han inte skulle få ersättning för livbeloppet.

Han tog då återigen kontakt med veterinären för att överklaga bolagets beslut.

Veterinären ilsknade till lite och gjorde ytterligare en skrivelse. Jag skrev ihop ett personligt brev där jag berättade om händelseförloppet och varför jag tvingades avliva hunden.

Men efter en tid kom ett kortfattat svar från Sveland: Din skadeanmälan är korrekt hanterad utifrån gällande försäkringsvillkor. Då Matti enligt intyg från veterinär samt från sjukdoms­beskrivning är avlivad på grund av stress och ingen diagnos har kunnat ställas kan ersättning inte utgå.

 

Ren nonsens

Att Mattis skulle ha avlivats på grund av stress är ren nonsens. Det här var världens lugnaste och snällaste hund innan han blev sjuk. I takt med att han blev sämre blev han allt mer stressad, men det beror ju på att han var sjuk, säger Tord Edlund.

Han är mycket kritisk till Svelands bedömning.

Jag har haft många hundar genom åren. Jag har alltid haft dem försäkrade, men aldrig tagit ut pengar, trots att jag egentligen varit berättigad till det. När jag nu för första gången använder mig av en försäkring så får jag inte ett öre. Det är bedrövligt och jag har bytt försäkringsbolag, säg­er Tord Edlund.

Han uppmanar nu andra djurägare att ta kontakt med sitt försäkringsbolag innan de beslutar om avlivning av sitt djur.

Jag hade inte en aning om att det skulle bli några problem. Hade jag då känt till det jag vet idag hade jag ringt Sveland innan vi avlivade Matti.

Tord Edlund kommer nu att överklaga Svelands beslut till Allmänna reklamationsnämnden.

 

Läs mer:

Försäkringsbolaget Sveland svarar på kritiken

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev