Sveland: ”Be om förhandsbesked”

Sveland skriver i sitt försäkringsvillkor att ersättning lämnas med 10.000 kronor om en hund så svårt insjuknar eller skadas att den dör, eller enligt veterinärmedicinsk expertis måste avlivas. Trots detta vägrar bolaget att betala ut ersättning för finnstövaren Matti.

 

Jag kan inte kommentera enskilda försäkringsärenden. Men eftersom det inte gått ut ersättning är det något som spelat in i det här fallet, säger Ursula Lige, klagomålsansvarig på Sveland.

Vad ska man göra om man har en svårt sjuk hund som bedöms vara föremål för en avlivning och ändå vara säker på att man få ut liversättning?

Om det inte är ett akutfall är det alltid bra att be om ett så kallat förhandsbesked att få ut sin liversättning. Då begär vi in alla journaler och uppgifter som behövs för att göra en skade­bedömning. Det tar tre till fyra dagar att få ett besked sedan papperen kommit till oss. Men om ett djur är akut sjukt och det lider ska man självklart avliva djuret. Det finns i de lägena ingen anledning att vänta på ett utlåtande från ett försäkrings­bolag, säger Ursula Lige.

Hundägaren litade på sin veterinär, men får ändå ingen ersättning från er. Förstår du hans ilska?

Självklart ska djurägaren lita på sin veterinär men det är inte detsamma som att försäkringen ersätter kostnader. Det är två helt skilda frågor.

Hade det varit enklare att få ut ersättning om det funnits en diagnos på hundens sjukdom?

Det är alltid en fördel om vi vet vad det var för fel på hunden när vi ska handlägga ärendet. Då är det självklart enklare att göra en bra bedömning.

Hundägaren är inte nöjd med hur ni hanterat det här ärendet. Hur ska han gå vidare med frågan?

Han ska överklaga till Skade­prövningsnämnd eller Allmänna reklamationsnämnden. Det är alltid en väg att gå och där görs en opartisk bedömning.

Veterinären ifråga har i två brev till er förklarat varför denne ansåg att hunden skulle avlivas. Hur gör man om man inte än nöjd med veterinärens handlande?

Om det är veterinären man är missnöjd med är det Veteri­nära ansvarsnämnden man ska vända sig till. Dit kan man också skriva och beskriva sitt ärende, säger Ursula Lige.

 

Läs mer:

Avlivade sin sjuka hund fick ingen liversättning

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev