Varg eller människa – vem är störst miljöbov?
Inom miljörörelsen vill man minska människans klimatpåverkan och samtidigt öka antalet vargar. Men det kan vara svårt att kombinera.
Varje år hamnar 16.000 ton viltkött på de svenska matborden. En köttråvara som inte ger några klimatavtryck men som produkt närmast skulle kunna jämföras med nötkött.
Skulle svenskarna istället köpa 16.000 ton av det närmaste substitutet, ekologiskt nötkött, skulle det öka våra koldioxidutsläppen med 416.000 ton. Det är en ansenlig ökning som motsvarar utsläppen från el- och fjärrvärmeproduktionen för 589.205 personer, eller nästan en tredjedel av klimatavtrycken från Sveriges årliga avfallshantering.
Så att det är mer klimatsmart att välja viltkött framför nötkött är det ingen tvekan om, och det beskriver WWF i sin köttguide. Men samtidigt som Sverige vill sänka koldioxidutsläppen vill miljörörelsen ha en större vargstam som hindrar viltköttet från att hamna på svenska matbord. Är det möjligt att kombinera?
Hur mycket kött går till vargen?
Enligt viltköttsgrossister motsvarar en älg i medeltal 75 kilo benfritt kött. Ett vargpar eller en vargflock dödar 120 älgar per år.
Idag har vi ett 60-tal bekräftade vargrevir i Sverige vilket motsvarar ett bortfall på 540 ton älgkött från de svenska matborden. Då har vi inte räknat med ett stort antal ensamma vargar som också måste äta. Vi har heller inte räknat med rådjur eller annat vilt som bytesdjur, men vi nöjer oss med 540 ton för att ge beräkningen lite svängrum i nästa led.
Hur blir vargen en klimatbov?
540 ton viltkött måste ersättas på de svenska matborden. Det mest likvärdiga alternativet är nötkött, och då helst ekologiskt, men det är säkert så att en del av det förlorade viltköttet ersätts med andra proteinvaror och på så sätt kan kommande siffror vara i överkant. Å andra sidan var 540 ton lågt räknat.
Ekologiskt nötkött har ett klimatavtryck på 26 kilo koldioxid per kilo benfritt kött. Att ungefär behålla den matsituation som vi är vana vid och byta ut 540 ton viltkött, som nu går till vargstammen, mot ekologiskt nötkött skulle alltså ge ett ökat koldioxidutsläpp med 14.040 ton per år.
Hur mycket är 14.000 ton koldioxid?
14.000 ton koldioxid är 3.300 svenskars totala klimatavtryck per år.
Det är 88.240 svenskars avfallshantering.
Det motsvarar 7.558 svenskars totala transportbehov.
Det motsvarar el- och fjärrvärmeproduktion för 19.829 svenskar.
Faktum är att varje fullvuxen varg kan ge upphov till ett koldioxidutsläpp på 117 ton. Det motsvarar 28 svenskars utsläpp.
Fler siffror
• Innan senaste valpning fanns det 415 vargar i Sverige.
• Varje älg ger i snitt 75 kilo benfritt kött.
• 1 kilo ekologiskt odlat nötkött ger 26 kilo koldioxidutsläpp, enligt Köttguiden.
• En svensk orsakar i snitt 4,2 ton koldioxidutsläpp per år.
• Ett vargpar tar i snitt 120 älgar per år.
• Varje år hamnar 16.000 ton viltkött på de svenska matborden.
Andra läser också
Kul att du vill följa !
För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.
Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.
Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.