Rovdjursangrepp kostsamma även för vattenbruk

Minken står för många skador hos vattenbruksföretagen. Foto: Kenneth Johansson

Rovdjursskador orsakade förluster för över 12 miljoner kronor inom svenskt vattenbruk 2014. Förlusterna kan jämföras med vinsten för vattenbrukssektorn, som var cirka 20 miljoner kronor året innan, uppger Jordbruksverket.

I Sverige odlas främst fisk, kräftor och musslor. Under 2014 hade tre av fyra vattenbruksanläggningar vidtagit åtgärder för att minska rovdjursangreppen. Skadeförebyggande åtgärder kostar vattenbruket i genomsnitt cirka två miljoner kronor per år medan de totala kostnaderna till följd av rovdjursangrepp uppgår till drygt 12 miljoner kronor. I snitt hade varje vattenbruksanläggning cirka 150 rovdjursangrepp under 2014.
Mink och häger var de vanligaste rovdjuren, följt av fiskgjuse, måsfåglar och skarv. I fiskodlingar i havet var säl vanligast och i musselodlingar orsakade ejder störst problem. Vattenbrukarna upplever att angreppen har samma omfattning eller har ökat under åren 2010–2014.
– Vattenbruksföretag får i dagsläget inte ersättning för rovdjursskador, men kan söka stöd i havs- och fiskeriprogrammet för förebyggande åtgärder, säger Mikael Thörn på Jordbruksverkets fiskerienhet.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev