Skärpt skydd för fjällgåsen

Fjällgäss på avelsanläggningen på Öster Malma i Södermanland. Nu vill länsstyrelsen i Norrbotten att fjällgässens häckningsplats i Arjeplogsfjällen får ett starkare skydd. Foto: Lars-Henrik Andersson

Länsstyrelsen i Norrbotten vill skärpa fågelskyddet i ett område där fjällgåsen häckar.
Det handlar om ett drygt 1.500 hektar stort område väster om Adolfström i Arjeplogs kommun.
– Det är den hittills enda kända häckningsplatsen för fjällgås, säger Niklas Liljebäck, ledare för Projekt fjällgås.

Nyligen skickade länsstyrelsen ut ett förslag om en skärpning av fågelskyddet i Tjålmejaure. Det handlar om både beträdandeförbud och flygförbud under tiden 6 maj till 31 augusti.
Det är med andra ord inte tillåtet att jaga eller fiska i området under den tiden. Kungsleden går rakt genom fågelskyddsområdet som nu alltså föreslås utvidgas samt få ett starkare skydd. Det kommer dock inte att vara förbjudet att vandra längs Kungsleden i området, men man får inte avvika från leden eller tälta i det aktuella området. Förslaget sägs heller inte beröra renskötseln.
För Niklas Liljebäck och Projekt fjällgås, som drivs av Jägareförbundet och Nordens Ark, betyder länsstyrelsens förslag ett steg framåt i kampen att återintroducera fjällgåsen i den svenska fjällvärlden.
– Vi har under många år sett att det förekommit störningar i den här häckningslokalen för fjällgäss, som är Sveriges enda kända. Vi har beskrivit för länsstyrelsen vilken känslig miljö det handlar om, sedan har vi inte vägt in andra intressen i området, till exempel friluftsliv och jakt, säger Niklas Liljebäck.
Beträdandeförbudet föreslås alltså gälla fram 31 augusti. Skogsfågeljakten inleds 25 augusti.
– Vi får diskutera med projektet om hur viktigt det är för fjällgåsen med detta sena datum och utifrån det fundera på om vi ska agera då vi tycker det är ett onödigt stort tidsspann, säger jaktvårdskonsulent Björn Sundgren.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev