Ny skola för jaktintresserade

Nu startar en ny skola för jägare som brinner för viltförvaltning. Foto: Lars-Henrik Andersson

I höst startar utbildningen Kvalificerad Viltförvaltare. Då ska framtidens jaktvårdskonsulenter och länsstyrelsepersonal skolas.

Folkuniversitetet har precis fått klartecken för sin viltförvaltarutbildning. Utbildning sträcker sig över två och ett halvt år med start i höst.
– Vi såg ett stort behov av välutbildad personal till länsstyrelserna och intresseorganisationer såsom Svenska Jägareförbundet, säger Egon Andersson på Folkuniversitetet som arbetat fram utbildningen tillsammans med en ledningsgrupp från bland annat SLU och Svenska Jägareförbundet.

Personlig lämplighet
Utbildningen kommer mestadels att ske på distans med olika webbverktyg, men eleverna kommer också att tillbringa dagar på Grimsö forskningsstation, Östad säteri utanför Alingsås och göra annat praktiskt arbete på olika gårdar runtom Sverige.
Redan i antagningsskedet lägger man stor vikt vid elevernas praktiska kunskaper.
– Vi vill att de ansökande ska ha tagit jägarexamen och ha praktisk erfarenhet av jakt. Sedan kommer vi göra intervjuer där vi lägger vikt vid de sökandes intresse och ambition, säger Egon Andersson.

Fyller tomrum
Egon menar att utbildningen fyller ett tomrum mellan biologer och viltmästare. Där biologerna har goda teoretiska kunskaper och viltmästarna goda praktiska kunskaper kommer framtidens viltförvaltare att besitta båda.
– Yrkeslivet behöver det som är mitt emellan och vi kommer troligtvis att se både viltmästare och biologer som vill komplettera sin utbildning, säger Egon Andersson.
Utbildningen startar i september i år och sista ansökningsdag är 15 maj.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev