Statliga Sveaskog redovisar sitt bästa resultat någonsin, samtidigt som älgens påverkan på skogen ses som ett hot mot skogsbruket. Foto: Kenneth Johansson

Statliga Sveaskog gör rekordvinst

Sveriges största skogsägare, statliga Sveaskog, kan se tillbaka på ett år med mycket goda resultat. Trots en tidvis hetsig debatt om klövviltets, och främst älgens påverkan på skogsråvaran, så verkar skogsindustrin skörda vinster och betonar att man jobbar för minimal miljöpåverkan och ökad biologisk mångfald.

Sveaskogs resultat för 2018 är det bästa någonsin. Omsättningen och resultatet ökade rekordartat, och nu vill Sveaskog satsa på ökad tillväxt samtidigt som företagets miljöpåverkan minimeras och den biologiska mångfalden ökar.

Nettoomsättningen i Sveaskog ökade med tolv procent. Samtidigt ökade det operativa rörelseresultatet under 2018 med 14 procent till 1.422 miljoner kronor.

 

Stor utdelning

Enligt ett pressmeddelande ska resultatet ge en utdelning till ägarna på 1.100 miljoner kronor.

Sveaskog ser att efterfrågan på skogsråvara ökar. Därför vill man satsa på ökad tillväxt och produktion.

– Vi planerar därför att öka de arealer vi gödslar och även andelen förädlade plantor. Vi fortsätter också vårt arbete med att säkerställa att påverkan på land och mark till följd av skogens brukande minimeras och att den biologiska mångfalden kan öka, säger Per-Olof Wedin, vd och koncernchef i Sveaskog.

Årets resultat ökade med 129 procent och uppgick till 3.168 miljoner kronor. Det motsvarar 26,76 kronor per aktie.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev