Svårt få tillstånd för skyddsjakt

Skyddsjakten på varg tar för lång tid att besluta och är svår att verkställa, menar fåravelsförbundet. Bilden är från vargangreppen vid Molstaberg. Foto: Martin Källberg

Skyddsjakten på varg fungerar dåligt i praktiken, anser uppfödare av får och kor.
– Skyddsjakten tar för lång tid att besluta och är svår att verkställa, säger Gudrun Haglund Eriksson, rovdjursansvarig på Svenska fåravelsförbundet.

Uppfödare av får och kor tycker inte skyddsjakten på varg fungerar bra.
ATL har granskat skyddsjaktsärenden och skriver att det är svårt att få tillstånd och att när skyddsjakten väl är beviljad är det få vargar som skjuts.

Många avslag
Av 55 ansökningar om skyddsjakt på varg avslogs 33 under 2014. I år har de flesta ansökningar som kommit in fått avslag, skiver ATL. 
Av de 22 skyddsjakter som beviljades i fjol sköts 13 vargar. Hittills i år har 6 vargar skjutits på 13 beviljade skyddsjakter.
– Det är jättesvårt att jaga på barmark. Det kan också bero på att myndigheten gett villkor som är helt hopplösa och gör jakten ineffektiv, säger Anders Wetterin, jakt- och viltexpert på LRF.

Flera angrepp krävs
Länsstyrelserna beviljar skyddsjakt när tre angrepp gjorts inom ett revir under ett år. Om valpar fötts det senaste året väntar man in fyra angrepp, uppger ATL. 
Gudrun Haglund Eriksson anser att skyddsjakt borde beviljas enklare, snabbare och innan det skett för stora skador.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev