Invandrad varg ställer till problem för sameby

Foto: Kjell-Erik Moseid

Mittådalens sameby i Härjedalen har begärt skyddsjakt på en varg som varit inne i deras renhjord. Men någon skyddsjakt blir det inte i nuläget. Vargen anses vara för viktig.

DNA visar att vargen, en hane, är genetiskt värdefull. Den kommer från den finsk-ryska populationen och har genetiskt samma värde som 500 skandinaviska vargar.
– Vi har för närvarande ingen riktig koll på var den här vargen uppehåller sig. Det är problem att spåra varg i det här området för närvarande. Renhjorden befinner sig i ett mycket stenigt område och vi vet att vargen har följt efter renarna i deras spår, säger Magnus Rehnfeldt, ordförande i Mittådalens sameby..
– Några dödade renar har vi inte hittat, däremot flera svårt sargade av vargen. Om den finns kvar i våran renhjord finns bara två alternativ som jag ser det även om den är så genetiskt viktig för hela landets vargstam. Och det är endera skyddsjakt eller att flytta den någon annanstans, fortsätter Rehnfeldt.

Över Ljusnan
Samebyn har tidigare spårat vargen, som kommit norrifrån, vid Storsjön, den vandrade vidare söderut mot Grundsjön och fanns sedan Mittådalens samebys renslakteri vid regleringssjön Lossen och därefter tappade man spåren när vargen gick över Ljusnan.
Magnus Rehnfeldt berättar vidare att det inte bara är den här östliga vargen som ställer till problem för samebyn. Man har oerhört mycket järv i området och han säger att Naturvårdsverkets beslut att stoppa länsstyrelsens beslut på skyddsjakt ställt till det ordentligt.
– Rena fiaskot att några organisationer ska kunna överklaga och stoppa skyddsjakten på järv. Dessutom har vi även mycket lodjur och örn nu i vinter.
Positivt för hela rennäringen är att efterfrågan på renkött nu är jättestor.
– Det betyder naturligtvis jättemycket för samerna och näringen, avslutar han.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev