Nya föreskrifter för jägarexamen

Foto: Olle Olsson

Naturvårdsverket har justerat och moderniserat föreskrifterna för jägarexamen, bland annat genom att förtydliga förhållandena för skjutprov och ställa krav på digital registrering av resultat. Ändringen leder också till att det blir dyrare att ta jägarexamen än tidigare.

Den 26 november beslutade Naturvårdsverket att provledare ska registrera alla avlagda prov i jägarexamen digitalt.
– Moderniseringen är en åtgärd i ledet till snabbare handläggning av vapenlicensansökningar hos polisen och förhoppningsvis kortare väntan för den som vill inneha jaktvapen, säger Daniel Bladh, handläggare jägarregistret, i ett pressmeddelande från Naturvårdsverket.

210 kronor dyrare
I samband med de nya föreskrifterna höjs avgiften för en komplett jägarexamen med 210 kronor, utan omprov. Under de senaste åren har Naturvårdsverket inte haft täckning för utgifterna i jägarexamen. Höjningen täcker de ökade kostnaderna och ska även finansiera den planerat fortsatta moderniseringen av jägarexamen, som bland annat innebär ett helt digitalt teoriprov.
En tredje justering är ett förtydligande om att samtliga kulprov ska ske utomhus på ett avstånd på 80 meter. Detta för att de praktiska proven ska motsvara verkligheten så långt det är möjligt.
Den som är mitt uppe i att ta sin examen påverkas främst genom avgiftshöjningen. Från den första januari träder de nya föreskrifterna i kraft, det finns inga övergångsbestämmelser, säger Daniel Bladh.

De nya avgifterna som gäller från 1 januari 2016

Teoriprov 250 kr (200 kr)
Hagelgevärsprov 400 kr (340 kr)
Grundprov kulgevär 200 kr (160 kr)
Högviltprov kulgevär 200 kr (140 kr)
Omprovsmoment 100 kr (80 kr)
Tilläggsserie 1 50 kr (25 kr)
Tilläggsserie 2 50 kr (25 kr)

Fakta

De nya föreskrifterna träder i kraft den 1 januari 2016.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev