Trebent varg tre meter från tioåring

Oscar och Gustaf Fritz tillsammans med familjens hund Ebba. När Gustaf kom hem och berättade om det nära mötet han haft med den trebenta vargen trodde Oscar först att han hittade på en historia. Men så var det inte. Foto: Privat

Den trebenta vargen i Småland blir allt mer närgången. I måndags morse stod vargen plötsligt bara tre meter från 10-årige Gustaf Fritz som rastade familjens lilla terrier i villakvarteret Femkampen i Skillingaryd. Men på länsstyrelsen avvaktar man med ett möjligt beslut om skyddsjakt.

Gustaf handlade mycket rådigt. Han vet att vargar är farliga för hundar. När den började morra och gå mot honom efter att han lyft upp terriern Ebba i famnen tog han sig över en låg mur till ett grannhus och fick tag i en pinne till försvar.
– Men då började vargen springa sakta bort mot skogen. Den var trebent med en arm i luften. Den tittade lite på mig och då blev jag lite rädd, säger Gustaf till Värnamo Nyheter som var först med att berätta om händelsen.
När Svensk Jakt når Gustafs pappa Jan Fritz är han påtagligt stolt över sin sons agerande.
– Han gjorde allt rätt. Samtidigt blir jag iskall när jag tänker på vad som kunde ha hänt, säger Jan Fritz.

Intresserad av hundar
Genom vittnesmålen från människor som rörde sig i kvarteret på morgonen vet man att vargen uppehöll sig där i minst 25 minuter. Flera personer har sett den bland husen.
– Och i tre fall där vargen varit någorlunda nära har personerna haft hund, säger Jan Fritz.
En av dem som såg vargen var en granne till familjen Fritz, Lena, som också rastade sin hund. Hon mötte Gustaf på morgonen och sa till honom att han skulle gå hem eftersom det fanns en varg i området.
När Gustaf bara hade en liten bit kvar till huset mötte han vargen.
– Lena hade sett vargen försvinna åt andra hållet. Det verkar som att den gjort en runda för att genskjuta Gustaf och Ebba, säger Jan Fritz,

Skärrade barn
När vargen försvann åt ena hållet sprang Gustaf åt det andra, hem till sin storebror Oscar som först inte trodde på sin brors berättelse.
– Men när vi började stämma av med grannarna förstod vi ju att Gustaf faktiskt hade haft närkontakt med en varg, säger Jan Fritz.
Han berättar att barnen, men även vuxna, i kvarteret är skärrade efter händelsen. På en skola och förskola i närheten har man också uppmärksammat vad som skett.
– Det kunde gått riktigt illa, och nu är vi oroliga för vad som kan hända. Att vargen är skadad kan ju förstås påverka beteendet. Tänk om den uppträdde så här för att den har svårt att skaffa mat, säger Jan Fritz.
Han tycker inte att han fått tillfredsställande svar från länsstyrelsen. Tvärt om upplever han att man där har nonchalerat de boendes oro för en trebent vargs onormala beteende.

Ingen skyddsjakt nu
Henrick Blank, enhetschef på avdelningen som hanterar stora rovdjur, säger däremot att man tagit uppgifterna från Skillingaryd på största allvar.
– Den här vargen har varit i tätbebyggelse vid två tillfällen som vi vet om. Vid det första var det i en mindre by, som den verkade passera. Händelsen i Skillingaryd är annorlunda, säger Henrick Blank.
Länsstyrelsen i Jönköping vill nu ha mer information och observationer från allmänheten om vargens beteende. Kunskap inhämtas från länsstyrelser i Mellansverige där man har större erfarenhet, och man har också varit i kontakt med Viltskadecenter på Grimsö.
– Jag kan inte säga att vi just nu har underlag för att ta beslut om skyddsjakt, på eget initiativ. Men vi ska diskutera frågan imorgon och jag utesluter inte något, även om jag bedömer att det inte är så akut att beslut om skyddsjakt håller för en prövning, säger Henrick Blank.

Svårt att hitta föda?
Blank tror också att vargens beteende kan påverkas av skadan i benet.
– Vi är förstås också oroliga och följer det här nära. Det verkar som att den av någon anledning intresserar sig för hundar. Om det är för att den har svårt att hitta föda eller något annat är svårt att säga. Ser vi ett mönster i att den söker sig till tätorter måste vi göra något, säger Henrick Blank.
Jan Fritz hoppas att inte länsstyrelsen dröjer för länge.
– Jag menar att det som hände min son var en mycket otäck incident som kunde gått riktigt illa. Jag hoppas att ansvariga på länsstyrelsen vet vad de gör, säger han.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev