Så många björnar får fällas i Jämtland

I går tog länsstyrelsen i Jämtland beslut om årets licenstilldelning på björn. Länsstyrelsen vill se en fortsatt försiktig minskning av björnpopulationen. Foto: Kjell-Erik Moseid (Karta: Länsstyrelsen Jämtland).

Nu är det klart hur många björnar som får fällas i Jämtland i höst. Det blir en tilldelning på 60 björnar, lika många som förra året.
Länet delas in i två jaktområden med E 14 som gräns.

Länsstyrelsen i Jämtland beslutade i går om licenstilldelningen för årets björnjakt. 60 björnar får skjutas fördelade på två jaktområden, söder och norr om E 14. 30 björnar får fällas i vardera område. Här kan du läsa hela beslutet.
Åteljakt är tillåten, men länsstyrelsen påminner i beslutet om att ”upptag av björnspår med hjälp av jakthund vid åtel inte är tillåtet”.
Jakttiden är 21 augusti till 15 oktober.

Omfattande skyddsjakt
I Jämtland har det avlivats ett femtontal björnar sedan höstens licensjakt.
– Naturligtvis måste man ta hänsyn till en omfattande skyddsjakt i samband med licensjaktbeslutet men hur mycket det kommer att påverka är det idag för tidigt att spekulera i. Men om man beaktar att dagens beräknade björnstam i länet rent matematiskt tål ett långsiktigt uttag på 50-60 björnar, så motsvarar de genomförda skyddsjakterna en betydande andel av möjligt jaktutrymme, sade Mikael Wallén, vilthandlägare vid länsstyrelsen i Jämtland till Svensk Jakt för en månad sedan.
Han betonade dock att björnstammen inte är inventerad sedan 2006.

Inventering
– Därför ser vi med stort intresse fram emot den spillningsinventering som ska genomföras i Jämtlands län och Västernorrlands län under 2015.
Viltförvaltningsdelegationen i Jämtland har tidigare beslutat att björnstammen ska minska till 650 indivder (plus, minus 150 individer) till 2015.
”Eftersom björnstammen idag beräknas ligga något över förvaltningsmålet på 650 björnar skall en försiktig ytterligare minskning av länets  björnpopulation genomföras”, skriver länstyrelsen i sitt beslut.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev