Avregistrerade älgskötselområdet

Länsstyrelsen har avregistrerat ett älgskötselområde i Gävleborgs län på grund av uteblivna samråd, efterhandskonstruktioner av protokoll och stora avvikelser mellan planerad och genomförd avskjutning. Foto: Kjell-Erik Moseid

Länsstyrelsen i Gävleborg beslutade att avregistrera Arbrå Östra VVO älgskötselområde. I stället registreras nu området som ett licensområde.

Länsstyrelsen anser att man inte levt upp till de krav som ställs på ett älgskötselområde i Naturvårdsverkets föreskrifter och allmänna råd.
Brister som anges i beslutet är bland annat uteblivna samråd, efterhandskonstruktioner av protokoll och stora avvikelser mellan planerad och genomförd avskjutning. Bristerna har kommit till Länsstyrelsens kännedom via skrivelser från jägare och markägare i området.
– Länsstyrelserna har en viktigt roll i den nya älgförvaltningen kommenterar Jägareförbundets riksjaktvårdskonsulent Daniel Ligné till Jägareförbundet Gävleborgs hemsida.
– Genom att aktivt stötta och hjälpa älgskötselområden och älgförvaltningsområden bidrar man till en väl fungerande förvaltning. Det är också länsstyrelsen som har möjlighet att besluta om sanktioner där det finns uppenbara brister, vilket man gjort i det här fallet. Beslutet är därför bra för älgförvaltningen och visar att länsstyrelsen i Gävleborg axlar sin del av ansvaret, fortsätter Daniel Ligné.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev