Kronhjort tjuvskjuten med finkalibrig studsare

Kronhjorten hittades på Hjularöds gods i Eslövs kommun på morgonen den 16 november. Den var skjuten i halsen med en finkalibrig studsare. Bakspårning visade att den gått cirka 300 meter från skottplatsen. Samma natt spanade polisen på den misstänkte danske medborgaren, och man vet med säkerhet att han befann sig i trakten. Foto: Från Förundersökningen

Under den fortsatta rättegången mot den misstänkta tjuvjägaren kom mycket att handla om natten då han greps med en nyskjuten dovhjort i bilen. 36-åringen erkände att han skjutit hjorten på olaglig tid, men sa att han hade tillstånd att jaga på marken.

Ystadspolisens spanare var kallade som vittne till Lunds tingsrätt där de berättade om sitt arbete under natten till annandag jul 2013. Det var inget enkelt jobb och risken för att de skulle upptäckas var stor.
Utöver den misstänktes bil var de i kontakt med högst tre-fyra fordon på de ensliga vägar som gick över viltrika marker i sydöstra Skåne.
– Färden var märklig. Han körde helt planlöst, precis som att han inte hade något mål med sin resa, beskrev en av poliserna.
På grund av risken för att bli upptäckta kunde inte spanarna förfölja bilen, utan förutsåg istället var den var på väg och kunde därmed ställa sig i förhåll. Att en av poliserna jagar i området och därmed har god lokalkännedom underlättade spaningsarbetet.
Senare, efter att en hundförare hittat en slaktplats, stoppades 36-åringen väster om Svedala. Han hade då en hjort, vapen, ammunition, flera starka lampor och ett antal kartor i bilen.

Visst erkännande
När 36-åringen frågades ut erkände han att han skjutit dovhjorten. Men det enda felet han begått var att skjuta den på natten, och det var inte så allvarligt för det gör i stort sett alla som jagar, sa han.
Någon tjuvjakt i egentlig mening var det inte frågan om, eftersom han hade fått lov att jaga på marken. Vem som hade gett honom tillstånd ville han däremot inte säga.

Död kron hittades
På eftermiddagen gick åklagaren Pehr Ola Pehrsson igenom en händelse då en skjuten kronhjort påträffades på Hjularöds gods. På morgonen den 16 november 2013 gjorde jaktlaget den makabra upptäckten.
En kraftigt demolerad kula plockades ut ur hjorten för teknisk genomgång. Av utlåtandet framgår att kulan kom från en finkalibrig studsare, en .22 Hornet, en .222 eller en .223, eller någon annan liknande kaliber. Mer exakt än så kunde inte kalibern bestämmas.
Genom noteringar om bropassage, sms-trafik och polisens spaning hävdar åklagaren att 36-åringen befann sig på Hjularöd den aktuella natten. Han hade också till Tullen deklarerat införsel av ett vapen, en Sauerstudsare med kaliber .223, och uppgett att han skulle jaga i södra Sverige det aktuella dygnet.

En dov på bild
Som stöd för sitt resonemang hävdar åklagaren att 36-åringen sköt en dovhjort på Hjularöd samma natt. I ett sms till en bekant skev den misstänkte att han har en dovhjort med liten köttförstöring eftersom den är skjuten i halsen.
En bild på 36-åringen där han poserar med en stor dovhjort är tagen i den misstänktes trädgård den 16 november, bara tre timmar efter att han körde tillbaka till Danmark över bron vid femtiden på morgonen.
Trofén från hjorten togs under utredningen i beslag, och visades för tingsrätten under den första dagens förhandling.

Vet inte när eller var
36-åringen nekar till anklagelserna om både kronhjort och dovhjort. Kulan kan inte knytas till hans studsare, och i ett resonemang om hur blod koagulerar menar han att han inte kan ha skjutit den.
– Bilden visar en hjort som skjutits ganska nyligen. Ungefär vid samma tid då jag var hemma i Danmark igen, sa han till domstolen.
Dovhjorten hade han skjutit på Lolland, hävdade han. Riktigt när kunde han inte säga, inte heller var och han uppgav bara ett förnamn när åklagaren pressade honom på vem han hade jagat hos.
– Han heter Klaus, det kan jag säga för då kan det vara nästan vem som helst, skrattade han när åklagaren upprepade sin fråga.

Klockan fyra till sex
Den avslutande delen av första rättegångsdagen ägnades åt ett förhör med förvaltaren på Hjularöds gods. Han berättade om tillfället när de hittat kronhjorten.
Flera frågor från åklagare och försvarare kom att handla om hur länge hjorten kan ha legat på platsen innan den påträffades. Förvaltaren sa att han bedömde att den skjutits någon gång mellan klockan fyra och sex på morgonen.
I morgon ska ytterligare vittnen höras om kronhjorten, för att försöka få klarhet i hur länge den kan ha legat innan den hittades.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev