Ny chans rapportera in fällda älgar

Samebyar och jaktlag som inte rapporterat in fällda älgar får en ny chans att anmäla höstens jaktresultat samt betala in fällavgiften. Om inte det görs påverkas tilldelningen till höstens jakt. ”Det rör sig om slarv som inte kan accepteras”, uppger landshövding Sven-Erik Österberg. Foto: Photo by Maria

De samebyar och jaktlag  i Norrbotten som inte rapporterat in skjutna älgar från höstens jakt får en ny chans.
Och får inte länsstyrelsen in rapporterna och fällavgifterna kommer tilldelningen att påverkas.
– Vi skickar en tydlig signal att vi inte accepterar den här eftersläpningen, säger landshövding Sven-Erik Österberg.

Fem samebyar i Norrbotten sköt 600 älgar i Norrbotten i fjol men har inte rapporterat in det till länsstyrelsen.  Dessutom betalades heller ingen fällavgift in, totalt rör det sig om cirka 200.000 kronor.
Men det är inte bara samebyar som slarvat. Även en del mindre jaktlag har struntat i att rapportera in skjutna älgar. Där kan det röra sig om jaktlag som inte skjutit någon älg men som inte rapporterat in en nolla i systemet.

Två veckor efter jakten
Älgjaktlagen ska anmäla en skjuten älg inom 14 dagar och två veckor efter avslutad jakttid ska man slutrapportera älgjakten. 
Trots påminnelser från länsstyrelsen har alltså hundratals älgar inte rapporterats in och därmed har länsstyrelsen inte heller kunnat skicka ut någon faktura för fällavgifterna.
En del mindre jaktlag har försökt rapportera in skjutna älgar efter årsskiftet men då har möjligheten till det varit stängd.
Det har också förts diskussioner huruvida de jaktlag och samebyar som inte rapporterat in skjutna älgar gjort sig skyldiga till ett lagbrott som ger böter.

Ingen anmälan
Enligt Naturvårdsverket och Svenska Jägareförbundets jurist så är påföljden böter för de som inte rapporterat fällda älgar.
Länsstyrelsen i Norrbotten kommer dock inte i det här läget att göra någon polisanmälan mot de jaktlag som inte rapporterat in skjutna älgar.
Så här säger landshövding Sven-Erik Österberg: 
– Våra jakthandläggare kommer gå ut med ett brev till samtliga jaktlag och samebyar som inte rapporterat in och ge dem en rimlig respittid att rapportera in fällda älgar och samtidigt betala fällavgifter. Om man ändå inte rapporterar in under den utsatta tiden kommer det gå ut över kommande tilldelning.

Tar i hårdare
Sven-Erik Österberg menar att länsstyrelsen har viltförvaltningsdelegationens fulla stöd att agera på detta sätt.
– Man måste ta i lite hårdare när det inte fungerar. Det här har också varit besvärligt för vår personal.
Om det här upprepas nästa år, vad gör länsstyrelsen då?
– Det är svårt att svara på. Skulle det inte fungera får vi återkomma då, säger Sven-Erik Österberg. 

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev