Kräver att utslagsrösten tas bort

I samband med Jägareförbundet Västerbottens årsstämma i helgen i Vilhelmina riktades kraftig kritik mot det nya älgförvaltningssystemet där markägarna har utslagsröst och i stor utsträckning även representeras av de stora skogsbolagen. Foto: Lars-Henrik Andersson

Jägareförbundet Västerbotten riktar skarp kritik mot den nya älgförvaltningen.
I samband med länsstämman i helgen framfördes två krav: 
Ta bort markägarnas utslagsröst och säkerställ de privata markägarnas inflytande i älgförvaltningsgrupperna.

Den nya älgförvaltningen får skarp kritik från jägarna i Västerbotten. I helgen hade Jägareförbundet sin årsstämma och där framfördes klagomål hur den nya förvaltningen fungerar, framför allt i älgförvaltningsgrupperna.
I dessa gupper har markägarna tre representanter och jägarna lika många. Det är markägarna som har utslagsröst och inte sällan representeras markägarna av de stora skogsbolagen.

Privata markägare
Jägareförbundet Västerbotten, som antog ett uttalande i samband med stämman, anser följande:
”Svenska Jägareförbundet har visat att privata markägare, vilka många gånger även är medlemmar i Svenska Jägareförbundet, tycker ungefär som jägarna vad gäller älgstammens storlek och kvalitet, en åsikt som dock inte sammanfaller med storskogsbrukets. Därför är det extremt viktigt att inte bolagsrepresentanter för de privata markägarnas talan på lokal nivå. Representationen i förvaltningsgrupperna måste återspegla innehavet.”

Riktar krav
Därför riktas nu kravet till länsstyrelsen att i samband med tillsättandet av grupperna säkerställa de privata markägarnas representation.
Det var 2012 som den nya älgförvaltningen infördes och den har även nyligen utvärderats. I den utvärderingen framkom missnöje med markägarnas utslagsröst och att den också kan cementera konflikterna.
Jägareförbundet Västerbotten skriver i sitt uttalande att det fortfarande finns ”en tydlig misstänksamhet” mot det nya älgförvaltningssystemet och hur den påverkar älgstammens numerär och kvalitet.

Positiva möten
– Vi har haft träffar med företrädare för storskogsbruket som varit bra, och det är på väg åt rätt håll på regional och nationell nivå, men jägarnas åsikter lokalt måste komma fram och framför allt måste viltförvaltningsdelegationerna få veta om det finns olika åsikter i älgförvaltningsgrupperna, säger K-G Abramsson som omvaldes till ordförande för Jägareförbundet Västerbotten.
Jägareförbundet Västerbotten menar att klyftorna mellan markägare och jägare ökat på lokal nivå och att älgstammen har minskat och kvalitén försämrats.

Brunstuppehåll
På stämman fördes också en diskussion om jakttiden på älg och det fanns förslag i en motion att verka för en kortare jakttid. Stämman beslutade dock att inte bifalla den delen i motionen. Däremot sade stämman ja till att i viltförvaltningsdelegationen arbeta för ett flexiblare start- och stoppdatum för brunstuppehållet, så att det sammanfaller med veckoslut. Stämman ansåg också att brunstuppehållet ska innefatta två hela veckoslut.
I Norrbotten väntas viltförvaltningsdelegationen nu på tisdag besluta om att inte ha något brunstuppehåll i jakten, i vart fall inte i kustområdena. Liknande beslut togs i fjol i Norrbotten. Ett beslut om kritiserats av Jägareförbundet Norrbotten.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev