Kråka – vårtradition på Tennstopet

Foto: Lena Runer

En gång om året har restaurang Tennstopet i Stockholm vårkråka på menyn – och då blir det rusning till bordsbokningen. 31 mars var årets premiärdatum för alla kråkälskare.

– I år lyckades vi få tag på drygt 300 kråkor från jägare i Sörmland, berättar Janne Häggemo, köksmästare på Tennstopet.
Redan innan restaurangen öppnade hade 140 gäster förbeställt sin kråkportion. 300 kråkor räcker till 200 portioner kråka, eftersom det läggs tre små kråkbröst på varje tallrik. 
Receptet är samma år efter år: De lättstekta kråkbrösten serveras med en viltkorv, potatiskroketter formade som päron, lätt kokta vårprimörer, gelé och en gräddsås spetsad med cognac. Priset är 355 kronor.
– Vi låter kråkbrösten först ligga i mjölk två dygn. Sedan marineras de i vin och kryddor ytterligare ett par dygn innan de tillagas på låg temperatur, berättar kocken.
Smaken då? 
– En utpräglad järnsmak, säger Janne Häggemo.
– Intressant, men kanske inte en delikatess. Det skulle nog inte fungera att ha kråka på menyn året om…

Lena Runer

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst