Utsättning av gräsänder kan vara negativt för arten

Foto: Kjell-Erik Moseid

På grund av sin status som jaktbart vilt, dess överflöd och antalet frigjorda individer, kan gräsanden tjäna som modell för att studera effekterna av utsläpp. Både för bevarande och utsättning för jakt på vilda populationer.

Pär Söderquist, doktorand vid institutionen för vilt, fisk och miljö har i sin avhandling bedömt gräsandens status i Norden och vilka effekter utsläpp av gräsand har på vilda populationer.
Statusen för gräsanden i de nordiska länderna är generellt bra, konstaterar Söderquist.
− Men på europeisk nivå krävs det en gemensam ansträngning för att övervaka och hantera populationerna. Det finns tecken på att utsättningarna av uppfödda änder är negativt för arten, även om de flesta som fötts upp i fångenskap inte överlever fram till häckningssäsongen, säger Pär Söderquist i ett pressmeddelande.

Lagändring krävs?
Om änderna föds upp i en miljö som liknar dess naturliga miljö ökar dess chanser till hög överlevnad efter frigivning. Å andra sidan skulle de vilda änderna gynnas om uppfödningen inriktades mot att släppa ut individer med sämre utsikter till överlevnad, visar hans forskning.
En av Söderquists slutsatser är att det krävs en lagändring beträffande skyldigheten att rapportera siffror, härkomst, och utsläppsplatser av odlad gräsand bör övervägas, tillsammans med praktiska lösningar för ringmärkning och genetisk övervakning av frigjorda gräsänder.

Fakta

Gräsanden (Anas platyrhynchos) är den mest talrika och utbredda ankan i världen. Det är en viktig viltart, särskilt i Europa där över tre miljoner ankungar släpps varje år främst för att jagas.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev