Med kronviltet i fokus
Kronviltet är långt ifrån vårt vanligaste klövvilt. Men tveklöst hör det till ett av de finaste. Dessutom en ursprunglig art som vandrade in när inlandsisen drog sig tillbaka. När Jägareförbundet Syd bjudit in viltforskaren Anders Jarnemo för ett heldagsseminarium stod kronviltet i fokus.
Kronviltet blir allt vanligare i på slätter och i skogar. Stammen är i växande och beräknas nu till över 20 000 djur.
Så sent som på 1950-talet fanns endast 150 kron i hela landet. Numera återfinns kronviltet i alla landskap, utom Norrbotten och Gotland.
Bland annat mot bakgrund av att allt fler jägare, markägare och andra naturintresserade kommer i kontakt med kronviltet arrangerade Jägareförbundet Syd en heldag med arten i centrum.
Viltforskaren Anders Jarnemo som är expert på kronviltet delade med sig av sina breda kunskaper. Han berättade om artens historia, utbredning och ekologi, om vilken resurs kronviltet är och vilka extraordinära krav som ställs på förvaltningen. Jarnemo väjde heller inte för de svåra frågorna, i första hand vad gäller viltets skador på unga granskogar.
Ett 30-tal personer hade sökt sig till Jägareförbundets lokaler i Kristianstad för att delta i seminariet. Bland åhörarna återfanns vanliga jägare, yrkesjägare, markägare och myndighetspersoner. Frågorna var många och diskussionerna likaså.
Seminariet var ett av tre som arrangeras i Kristianstad under våren. Längre fram ägnas en heldag åt rådjuret med viltforskaren Petter Kjellander samt en dag med fokus på lo och varg med forskaren Olof Liberg.
Mer om dessa dagar samt för anmälan i länkarna här intill.
Andra läser också
Kul att du vill följa !
För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.
Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.
Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.