Jägare räddade livet på älg

Älgkon låg på rygg, utpumpad och fast i snön utan möjlighet att komma loss. Men rådiga jägare lyckades gräva loss och rädda älgen från sin dödsfälla.

Det var på fredagen som Åke Engström från Överskog utanför Härnösand fick ett telefonsamtal från sin granne Roger Olsson. Roger hade varit ute på promenad med sin stövare när han plötsligt fick syn på en älg som ramlat, och satt fast i snön.
– Först trodde jag att han skämtade, berättar Åke Engström, eftersöksjägare och jaktledare i Överskog-Vålånger jaktlag.
Han tog sin till platsen tillsammans med sin sambo Ulla Svensson och Roger Olsson. Och väl där såg de en älgko ligga på rygg, benhårt fast i snön. Helt oförmögen att ta sig därifrån.
– Kon hade stått och betat på en klippa, och ramlat 2,5 meter ner i snön. Skaren var hård som masonit och det var helt omöjligt för henne att ta sig därifrån, berättar Åke Engström.

Startade räddningsuppdrag
Första tanken var att avliva älgen. Men då hon sparkade med alla benen beslöt de sig istället för att försöka genomföra ett vådligt räddningsuppdrag.
– Vi hittade en dålig spade intill en grävmaskin en bit bort, och började gräva.
Men älgen sparkade vilt åt alla håll. Och jägarna var tvungna att krypa fram till älgen så att de inte skulle träffas av de stenhårda sparkarna.
– Ulla strök älgkon försiktigt över ögonen, och då lugnade hon sig lite, berättar Åke.
Efter en halvtimmes grävande kom så älgkon loss. Och när hon stack iväg sparkade hon bakklövarna bara några centimeter från Åkes huvud.
– Jag kände vinddraget.
Älgen sprang för egen maskin till skogs. Men sedan hände det märkliga. Hon kom tillbaka och tittade på de tre människorna som befriat henne. Sedan försvann hon för gott.
– Hon tittade oss rakt i ögonen. Det var oerhört märkligt, jag har aldrig varit med om något liknande, berättar Åke Engström.
De tror att älgkon suttit fast över natten. Och de är övertygade om att hon aldrig tagit sig därifrån av egen maskin.
– Gråhunden här hemma luktade länge på oss när vi kom hem, han tyckte nog att vi doftade ovanligt gott, säger Åke Engström.

Van älgräddare
Men det här var inte första gången som han räddat livet på en älg i nöd. För några år sedan hade en älg gått igenom isen på älven. Älgen hängde apatiskt på iskanten när de lyckades trä en brandslang runt huvudet på djuret – och försiktigt dra upp älgen på isen.
– Den gången la vi några filtar från räddningstjänsten över älgen. Efter en stund klev den upp och sprang till skogs med filtarna, minns Åke Engström.
Du jagar älg hela höstarna. Varför sköt du inte de här älgarna istället för att försöka rädda dem?
– Jakt handlar inte bara om att skjuta djur. Det handlar minst lika mycket om att hjälpa de vilda. Jägare är viltvårdare, konstaterar Åke Engström.

Fakta

Se film när de gräver fram älgen: Foto: Privat

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev