Utökad forskning på älgkor och kalvar

I samband med att 25 älgkor på Öland märks och märks om kommer åtta av dem att förses med våmtemperatursensorer. Genom det kan forskarna löpande registrera älgens kroppstemperatur och se hur den reagerar på yttre faktorer som till exempel sommarvärme och störningar. Märkning har bedrivits under den gångna helgen.
Kalvdödligheten bland de öländska älgarna fortsätter att intressera forskarna vid SVA och SLU. Under vårvintern ska därför tidigare märkta kor märkas om. Utöver det ska ytterligare cirka tio hondjur märkas för att ingå i projektet.
– Målet är att få en jämn spridning över ön, även om skogsbestånd, väder och älgarnas vistelseplatser påverkar var det går att märka, säger viltforskaren och veterinären vid SVA, Jonas Malmsten.
Långa serier
Märkningen gör det möjligt för forskarna att fortsätta följa kalvdödligheten och försöka förklara de bakomliggande orsakerna till denna.
– Vid GPS-studier är det alltid bra att få långa tidsserier med information. Ölands speciella förutsättningar vad gäller klimat, miljö och flora och fauna att det ger ytterligare argument till att fortsätta våra studier, säger Jonas Malmsten.
SLU har tidigare testat att sätta så kallade våmtemperatursensorer på älgar i Lappland. Den forskningen har bidragit med så intressant information att man nu ska göra detsamma med åtta av de kor som märks på Öland.
– Då kan vi löpande registrera älgarnas kroppstemperatur och på så sätt studera hur älgen reagerar på olika faktorer. Det kan vara värme, störningar, fodersök och kalvning för att ta några exempel, säger Jonas Malmsten.
Jägarnas hjälp
Utöver den direkta undersökningen av älgarna ska SLU göra en analys av det öländska landskapets förändring de senaste 30–40 åren genomföras.
– Man vill undersöka hur mängden betande tamdjur, arealutnyttjande, växtföljder, med mera förändrats i förhållande till den typ av miljö älgarna föredrar och söker föda i, säger Jonas Malmsten.
Forskarna ber också de öländska jägarna om hjälp med fortsatt insamling av våmprover från rådjur och älgar. Man är intresserad av prover tagna under hela året, bland annat från djur som dött i trafikolyckor.
– Samla våminnehållet i en burk och märk tydligt med ålder, plats och djurart. Material för ändamålet finns hos Börje Andersson på norra Öland och hos Magnus Johansson i söder. När vi fått in prover från ett helt år ska vi göra vårt yppersta för att få loss medel för att undersöka födovalet hos älg och rådjur över alla fyra årstiderna, säger Jonas Malmsten.
Andra läser också
Kul att du vill följa !
För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.
Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.
Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.