Lodjursföryngring i Skåne

Länsstyrelsen i Skåne har säkrat spår efter en lodjurshona med två ungar. Det är andra gången i modern tid som en föryngring konstaterats i Skåne. Tidigare har flera spårobservationer gjorts av ensamma lodjur. Foto: Olle Olsson

Länsstyrelsen i Skåne har säkrat spår efter en lodjurshona med två ungar i norra delarna av länet. Det är andra gången sedan 2009 som en föryngring konstaterats i Skåne.

Länsstyrelsen Skåne har under tisdagen och onsdagen kunnat säkra spår efter en lodjurshona med två ungar i norra länsdelen.
– Vi är medvetna om att vi har en del lodjur som rör sig i länet, säger Nils Carlsson, vilt-och rovdjurshandläggare. Problemet brukar vara att kvalitetssäkra de observationer som vi har fått in från allmänheten då vi ofta inte har någon snö att spåra i.
Enligt hans kollega Bertil Nilsson finns nu hyfsade möjligheter att spåra. 
– Det ligger cirka fem centimeter snö i norra Skåne. Däremot är det inte särsiklt mycket snö i skogen, säger han.
Länsstyrelsen har tidigare kunnat spåra ensamma lodjur som rört sig i de norra länsdelarna.
– Vi har haft flera hanar som rört sig där, framför allt öster och väster om Osby, men inte sedan 2009 har vi kunnat konstatera en föryngring, säger Bertil Nilsson.
Lodjursinventeringen pågår februari ut och länsstyrelsen tar gärna emot tips på spår som ser ut att komma från stora rovdjur.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev