Hårdare straff och ökat skydd

Straffskalan och skyddet för näringsidkare som arbetar med djurhållning ska ses över. Foto: Martin Källberg

Strax före jul beslutade riksdagen om skarpare tag mot djurrättsaktivister.
Nu ska djurrättsrelaterad brottslighet kartläggas och bekämpas mer effektivt än i dag. Straffskalan och skyddet för näringsidkare som arbetar med djurhållning ska ses över. Dessutom ska forskare som arbetar med djurförsök ska också skyddas bättre.

Kristina Yngwe (C) är riksdagsledamot och skrev tillsammans med Johan Dalén en debattartikel i maj 2014 som handlade om att brott mot demokratin måste tas på allvar.
Debattartikeln var även undertecknad av representanter för Sveriges mjölkbönder, svensk fågel, Svenska ägg och Sveriges grisföretagare.
Hoten mot demokratin består i att lantbrukare under lång tid förföljts och trakasserats i hemmet, med hänvisning till demonstrationsrätten.

Hamnar mellan stolarna
Kristina Yngwe är rädd för att den djurrättsrelaterade brottsligheten hamnar mellan stolarna när polisen och Säpo blir varsin myndighet.
– Det har inte varit en samordnad och prioriterad fråga tidigare. Därför är det viktigt att vi politiker är tydliga med att vi ser allvarligt på den här typen av brottslighet, säger hon.
I debattartikeln krävde också Kristina Yngwe att det europeiska polissamarbetet måste stärkas.
– Djurrättsrörelsen är internationell, och aktivisterna opererar i det land där de möter minst motstånd och får största effekt för tillfället.

Motion till riksdagen
Kristina Yngwe har även skrivit en riksdagsmotion i frågan. I motionen tar hon upp aktivisternas hot mot demokratin:
”En annan del av problemet kopplad till djurrättsrelaterad brottslighet är attacker, hot och trakasseri av tredje part, som familjemedlemmar, släktingar, kolleger eller affärsbekanta för att förmå dem att få näringsidkare att upphöra med sin verksamhet.”
Vidare menar Kristina Yngwe att djurrättsaktivism måste få en egen brottskod samt att det också krävs ett kraftfullare politiskt agerande och fördömande av brottslighet kopplad till djurrättsaktivism.
”Detta är i första hand ett samhälls- och demokratiproblem, inte ett problem för enskilda näringar”, skriver Yngwe i sin motion.

Motionen klubbades igenom
Strax före jul beslutade riksdagen att anta Kristina Yngwes motion samt motionerna från Lars-Arne Staxäg (M) och Cecilia Widegren (M) som också tagit upp frågan.
– Rättsväsendet måste i betydligt högre grad än idag prioritera arbetet mot de djurrättsaktivister som begår grova brott. Regeringen måste se över vilka möjligheter som finns för att erbjuda ett bättre skydd för dem som utsätts för hot och skadegörelse sade, Cecilia Widegren (M), riksdagsledamot Skaraborg i ett uttalande i samband med riksdagsbeslutet.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev