Aktiva hundägare har också friskare hundar, visar en ny studie från SLU. Foto: Martin Källberg

Hundägares livsstil påverkar hunden

Hundar påverkas mer än vi tror av hur vi som hundägare lever. De delar vår livsstil, och drabbas liksom sina ägare ibland av fetma. En ny undersökning visar att mellan 20 och 55 procent av alla hundar är överviktiga.

Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, har tillsammans med kolleger runt om i världen undersökt hur hundägares syn på fetma, motion och kost påverkar risken för livsstilsrelaterade problem hos hundarna.

 

Tydliga samband

Frågorna har ställts till 3.000 hundägare i tio europeiska länder, där ägarna har svarat på frågor om dem själva och deras hundar. Hullet hos deras hundar har också skattats med så kallade hullbedömningsskalor och ägarens egen längd och vikt angavs i studien.

Att ägaren var överviktig behövde inte betyda att hunden också var det, men däremot visade sig övervikt hos hundar vanligare om ägaren spenderade lite tid tillsammans med hunden, om hunden åt matrester och om ägaren rökte.

 

Gladare hundar

Övervikt hos ägaren var vanligast i Sverige, men det var också här som andelen överviktiga hundar var lägst.

Övervikt hos ägarna kan kopplas till kroniska sjukdomar, vilket man i studien inte kan se hos överviktiga hundar. Trots det har ägare av överviktiga hundar uppgett att deras hundar hade lätt för att bli sjuka och upplevdes som mindre glada.

Hela studien kan läsas här.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.