Två vargar har under den senaste månaden avlivats i norska Finnmark. Vargarna har vandrat in från den finsk-ryska populationen, och har på kort tid dödat ett stort antal renar i området. Foto: Mostphotos

Finsk-ryska vargar avlivade i Norge

Två vargar har på kort tid skjutits på Finnmarksvidda i den nordligaste delen av Norge. Vargarna antas ha vandrat in från Finland, och har angripit och dödat ren i området.

Renägaren Mikkel Nils Sara säger till norska NRK att oron är stor, och att man fruktar en framtid med mycket varg på Finnmarksvidda.

– Efter de här episoderna har jag börjat tro att det kan vara en ny vargtid i Finnmark, säger Mikkel Nils Sara.

En varg sköts för en månad sedan i Karasjok efter att 57 renar hittats dödade. Förra veckan spårades en ny varg i området, och under torsdagen avlivades den vargen från helikopter. Beslutet togs av norska Miljödirektoratet och genomfördes av Statens naturoppsyn, SNO.

 

Flera vargar

Samtidigt finns rapporter om andra spår i området, som kan tyda på att flera vargar vandrat in från den finsk-ryska populationen.

– Det har hittats ännu ett vargspår längre västerut. Det gäller att vara på sin vakt, säger Mikkel Nils Sara.

Miljödirektoratet har motiverat avlivningen av vargarna med att de kan orsaka stor skada för renägarna. Trots att vargarna bedömts som genetiskt viktiga har det har inte ansetts som möjligt att skrämma eller flytta dem, delvis med tanke på det minimala dagsljus som årstiden erbjuder.

 

Genetiskt viktiga

– Förvaltningen ska så långt som möjligt undgå att fälla så kallade genetiskt viktiga individer av varg. I det här fallet har vi emellertid värderat att om vi skulle ha kvar varg i det här området så skulle det medföra allt för stor belastning för berörda renbetesdistrikt, säger Knut Morgen Vangen, sektionsledare i Miljödirektorat, på myndighetens hemsida.

Vargen som avlivades förra veckan var en hane.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev