Tror på vargjakt i vinter

Torbjörn Lövbom, ordförande i Svenska Jägareförbundets rovdjursråd, är hoppfull och menar att det är jätteviktigt att en förvaltningen av vargen verkligen blir av. Foto: Lars-Henrik Andersson

Torbjörn Lövbom, ordförande i Svenska Jägareförbundets rovdjursråd, hoppas nu Naturvårdsverket står fast vid sitt beslut.
Han är också mycket frågande till varför förvaltningsrätten kommer med sitt domslut dagen före julafton.

Torbjörn Lövbom är trots förvaltningsrättens domslut förhoppningsfull. Han tror det blir vargjakt i vinter.
Domen ser han som ett slags moment 22.
— Rätten hänvisar till att det inte finns någon socioekonomisk påverkan, något alla vet finns. Det intressanta är att det råder någon form av omvänd bevisbörda. Här ska Naturvårdsverket påvisa något som domstolen tydligen inte tagit till sig, nämligen att det finns en socioekonomisk påverkan. Vargkommitténs arbete visar att det finns det och det finns flera andra arbeten som visar på det. Sedan är det aldrig gjort någon socioekonomisk studie. Nu är en sådan trots allt på gång.

Riksdagsbeslut om jakt
Torbjörn Lövbom menar också att det finns flera riksdagsbeslut om att vargstammen ska förvaltas, och att förvaltningen ska ske genom licensjakt.
— Det är ju ändå riksdagens ledamöter som stiftar lagarna. Att man sedan antagit en konvention som gör det möjligt för bevarandesidan att överklaga alla beslut i alla lägen är ett demokratiskt misstag, säger Torbjörn Lövbom. Här krävs en ordentlig förändring.

Obegripligt för folk
Han förutsätter nu att Naturvårdsverket står fast vid sitt beslut om licensjakt på varg i vinter.
— Det som nu pågår juridiskt blir obegripligt för vanligt folk, det här trixandet med juridiken. Vi måste få igång en förvaltning av vargstammen. Vi har i dag en vargstam som med råge överstiger det som är fastställt som gynnsam bevarandestatus.
Varför tror du förvaltningsrätten, som haft ett år på sig att utreda frågan, kommer med ett domslut dagen före julafton?
— Ja, det skulle jag verkligen vilja veta. Jag är inte konspiratoriskt lagd men snart börjar man bli det.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev