Kalmar tingsrätt friar en man för brott mot vapenlagen. Mannen, som stoppades i en poliskontroll, hade ett hagelgevär i bilen som han uppgett var stulet. Foto: Mostphotos

Hade stulet vapen i bilen – frias av tingsrätten

(TEXTEN HAR UPPDATERATS.) En 29-årig man frias av Kalmar tingsrätt från brott mot vapenlagen. Tingsrätten beslutade också häva beslaget av det hagelgevär som hittades i hans bil, och som mannen uppgett är stulet.

Det var våren 2016 som mannen blev stoppad av polisen i en mindre ort i Kalmar kommun. 29-åringen erkände att han hade amfetamin, en kanyl och en kniv på sig, skriver Östra Småland.

Polisen hittade även ett hagelgevär och i 29-åringens jacka låg även en hagelpatron.

 

Andra missbrukare

Vid rättegången berättade 29-åringen att han inte kände till vare sig geväret eller patronen. Han bodde då tillsammans med andra missbrukare. Bilen var skriven på honom, men då de andra missbrukarna också använde bilen kan någon annan person stulit geväret och lagt det i bilen utan hans vetskap, skriver Östra Småland.

Tingsrätten anser att åklagaren inte kunnat bevisa att 29-åringen kände till geväret eller patronen och friar därför mannen från åtalspunkten och tingsrätten godtar inte heller åklagarens begäran om att förverka hagelgeväret, som lämnats tillbaka till 29-åringen.

 

Uppdatering – rättelse: I en tidigare version av artikeln framställdes det som att hagelvapnet lämnats tillbaka till den 29-årige mannen, vilket var felaktigt. Tingsrätten har beslutat häva beslaget av vapnet, men det har inte återlämnats till mannen, vilket framgår av i en uppföljande artikel om saken som finns att läsa här.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev